Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Προφύλαξη από τους κινδύνους χρήσης του υγραερίου

Από το energy.reporter.com.cy
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αφορμή πρόσφατα επικίνδυνα και σοβαρά ατυχήματα, υπενθυμίζει τους εργαζόμενους και το ευρύ κοινό ότι διαρροή ακόμη και μικρής ποσότητας υγραερίου σε κλειστούς χώρους, όπως εσωτερικά δωμάτια, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 

Για απλές εγκαταστάσεις ..
υγραερίου, που αποτελούνται συνήθως από κύλινδρο των δέκα κιλών, ρυθμιστή πίεσης, εύκαμπτο σωλήνα και συσκευή κατανάλωσης για μαγείρεμα ή συσκευή θέρμανσης (σόμπα), οι χρήστες προτρέπονται να λαμβάνουν τα ακόλουθα ουσιώδη μέτρα προστασίας και πρόληψης:

Να αποθηκεύουν τους κυλίνδρους υγραερίου σε εξωτερικό, καλά αεριζόμενο χώρο, καθαρό από άλλα υλικά που μπορεί να καούν και μακριά από πηγές ανάφλεξης (π.χ. φουκούδες, αναμμένα τσιγάρα, κ.λ.π.).
Να κλείνουν την παροχή υγραερίου από τον κύλινδρο όταν δεν χρησιμοποιούν το υγραέριο μετακινώντας στην κατάλληλη θέση τη βαλβίδα πάνω στον ρυθμιστή πίεσης.

Να ελέγχουν οπτικά την κατάσταση του εύκαμπτου σωλήνα (λάστιχο) από τον κύλινδρο υγραερίου μέχρι τη συσκευή κατανάλωσης περιλαμβανομένων των συνδετήρων (κλιπς) και του ρυθμιστή πίεσης (ρολόι). Σε περίπτωση που ο ρυθμιστής, οι συνδετήρες ή ο εύκαμπτος σωλήνας δεν είναι σε καλή κατάσταση αυτά πρέπει να αντικαθίστανται. Η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται από πρόσωπο που διαθέτει κατάλληλες γνώσεις / πείρα. Σημειώνεται ότι δεν είναι όλοι οι εύκαμπτοι σωλήνες κατάλληλοι για υγραέριο και ότι οι κατάλληλοι διαθέτουν σχετικές σημάνσεις.

Να ελέγχουν την κατάσταση των συσκευών κατανάλωσης υγραερίου. Οι συσκευές πρέπει να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση και συστήνεται να διαθέτουν μηχανισμό αυτόματης διακοπής της παροχής υγραερίου σε περίπτωση που δεν υπάρχει φλόγα. Σε περίπτωση αντικατάστασης συσκευής υγραερίου, η καινούργια πρέπει να διαθέτει τη σήμανση CE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου