Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Shell σχεδιάζει επενδύσεις 1 δισ. δολ. ετησίως στην καθαρή ενέργεια έως το 2020

Από το worldenergynews.gr
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια ετησίως στην καθαρή ενέργεια, καθώς η μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιταχύνεται, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ολλανδο-βρετανικού κολοσσού Ben Van Beurden σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη «σε ορισμένα μέρη του κόσμου βλέπουμε ότι ..
τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να κερδίζουν την αποδοχή των καταναλωτών, ενώ το κόστος για αιολικά και ηλιακά έργα πέφτει γρήγορα».

Συμπλήρωσε δε, ότι «όλα αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο και πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ παράλληλα προσφέρουν ευκαιρίες στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων».

Η Shell βλέπει ευκαιρίες στην παραγωγή καύσιμου υδρογόνου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς για αεροπορικές, ναυτιλιακές και οδικές μεταφορές, τομείς στους οποίους οι μπαταρίες δεν είναι επαρκείς, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Ακόμη, ο Van Beurden εξήρε το ρόλο που θα παίξει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, λόγω της μη αδιάλειπτης ηλεκτροπαραγωγής των τελευταίων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Bloomberg επισημαίνει, ότι ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και ο επικεφαλής της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ υποστήριξαν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα κυριαρχήσουν τις επόμενες δεκαετίες, ο Van Beurden υπογράμμισε τη δυνατότητα για ορισμένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα έθνη, να περάσουν κατευθείαν σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα.
«Όταν βλέπετε τις περιοχές του κόσμου, όπου η ζήτηση ενέργειας εξακολουθεί να επεκτείνεται, όπως η Ασία και η υποσαχάρια Αφρική, υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία», δήλωσε ο Van Beurden και πρόσθεσε, ότι «αυτές είναι περιοχές, που δεν είναι συνολικά εξαρτημένες σε ένα σύστημα που λειτουργεί με άνθρακα. 
Υπάρχει η δυνατότητα να μετατοπιστούν πιο άμεσα σε μια καθαρότερη ενεργειακή πορεία προς την ανάπτυξη».

Επεσήμανε δε, ότι η ενεργειακή βιομηχανία πρέπει να στραφεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου σε αντίθεση με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου