Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Απαράδεκτη η αμερικανική παρέμβαση στο Nord Stream 2, λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι της Gazprom

Από το energypress.gr
Μπορεί το κλίμα να ήταν θερμό στη συνάντηση του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου στο G20, αλλά στα ενεργειακά οι διμερείς σχέσεις εισέρχονται εκ των πραγμάτων σε μια περίοδο τριβής, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι πριν από μια εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε το σχέδιό του για να κυριαρχήσουν οι ενεργειακές εξαγωγές των ΗΠΑ διεθνώς, με αιχμή του δόρατος το LNG. Μάλιστα, προανήγγειλε..
μια συμφωνία με την Πολωνία, καθώς και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες σήμερα εξαρτώνται από τη Ρωσία για το αέριο που καταναλώνουν.
Σε συνδυασμό με την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το μήνυμα ήταν σαφές.

Ένας πιθανός χαμένος από την επιβολή κυρώσεων θα ήταν ο αγωγός Nord Stream 2, τον οποίο η Μόσχα με επίπονες προσπάθειες έχει φτάσει πλέον ένα βήμα πριν την υλοποίηση. Το έργο θα δυσχεραινόταν σημαντικά δεδομένης της συμμετοχής ευρωπαϊκών ομίλων, όπως η Engie, η Shell, η OMV και οι Uniper και Wintershall.

Για το λόγο αυτό, οι παραπάνω εταιρείες προέβησαν σε απάντηση προς τους Αμερικανούς, όπου χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη" την παρέμβασή τους σε μια υπόθεση που είναι καθαρά ευρωπαϊκή.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Engie, Ισαμπέλ Κόσερ, "οι Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα να κινητοποιηθούν γιατί μιλάμε για αμερικανικές κυρώσεις σε ένα σχέδιο το οποίο δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, δεν αποτελείται από Αμερικανούς παίκτες και δεν είναι σε δολάρια".

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Κλάους Σέφερ, είπε ότι η αμερικανική παρέμβαση πολιτικοποιεί περαιτέρω το σχέδιο και οι κυρώσεις θα πλήξουν τη Γερμανία και την Ευρώπη εκτός από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου