Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

BP: LNG το καύσιμο του μέλλοντος - Υποχώρηση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2035

Από το worldenergynews.gr
Την «πιο πιθανή» πορεία για την ενεργειακή ζήτηση και την εξέλιξη του μείγματος καυσίμων κατά τα επόμενα 20 χρόνια παρουσιάζει τo Energy Outlook της BP για το 2017. 
Το Outlook βοηθά να διαφανούν οι κύριες τάσεις που θα διαμορφώσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Μερικά από τα κυριότερα σημεία-κλειδιά είναι τα εξής:


Ευρώπη: Ετήσια μείωση 3,2% στην παραγωγή αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες - Το 80% εισαγόμενο μέχρι το 2035

Στην Ευρώπη αυξάνουν οι εισαγωγές φυσικού αερίου, τόοο από τη Ρωσία όσο και άλλα κράτη. 
Η παραγωγή της Ευρώπης πρόκειται να μειωθεί απότομα σε ποσοστό που εκτιμάται σε 3,2% ετησίως, καθώς τα υφιστάμενα πεδία είναι ώριμα και δεν αντικαθίστανται. 
Αποτέλεσμα, είναι το μερίδιο του εισαγόμενου αερίου που καλύπτει τη συνολική κατανάλωση να αυξηθεί σχεδόν στο 80% του συνόλου έως το 2035 από περίπου 50% που ήταν το 2015.



Το LNG στο 50% από το 35% σήμερα μέχρι το 2035

To LNG αναπτύσσεται επτά φορές ταχύτερα από ό,τι το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών, έτσι ώστε μέχρι το 2035, να  αναλογεί  περίπου στο 50% όλου του παγκοσμίως εμπορεύσιμου αερίου από το 32% που καταλαμβάνει τώρα.
Οι παγκόσμιες προμήθειες LNG αυξάνονται έντονα γεγονός που οφείλεται κυρίως, στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Εξάλλου, η Ασία παραμένει ο μεγαλύτερος προορισμός για το LNG. Κίνα, Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες αυξάνουν τη ζήτηση για LNG, βοηθώντας το φυσικό αέριο να αναπτυχθεί γρηγορότερα από το πετρέλαιο ή τον άνθρακα σε κάθε μία από αυτές τις οικονομίες.




Η επιτάχυνση της μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στο μείγμα ενέργειας

-Στο σενάριο "ταχύτερης Μετάβασης" που επεξεργάστηκε η BP, οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια, ξεπερνούν το πετρέλαιο μέχρι το 2035. 
Στην περίπτωση του σεναρίου της «ακόμη πιο γρήγορης μετάβασης» της BP, οι παραπάνω μορφές ενέργειας υπερβαίνουν το πετρέλαιο και τον άνθρακα μαζί.
Πάντως, και στα δύο σενάρια, ("ταχύτερης Μετάβασης" και «ακόμη πιο γρήγορης Μετάβασης»), το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να παρέχουν περίπου το 50% της παγκόσμιας ενέργειας το 2035
-Τα μη ορυκτά καύσιμα παρέχουν όλη την καθαρή αύξηση της ενέργειας και στις δύο περιπτώσεις σεναρίων, ωθώντας τον άνθρακα σε πτώση. 
Ειδικότερα, μέχρι το 2035, τα μη ορυκτά καύσιμα θα καλύπτουν σχεδόν το 80% της παγκόσμιας ισχύος στην περίπτωση του σεναρίου της "ακόμη πιο γρήγορης Μετάβασης" της BP.




-Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο κύριος κινητήριος μοχλός, με το μερίδιο τους στην συνολική παγκόσμια ενέργεια να αυξάνεται έως το 2035 στο 16% στην περίπτωση της «ταχύτερης μετάβασης» και 23% στην περίπτωση «της ακόμα ταχύτερης».

-Η ζήτηση πετρελαίου μειώνεται μέχρι το 2035 και στις δύο περιπτώσεις σεναρίου.

-Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό μεγαλύτερο του διπλάσιου σε σχέση με το ρυθμό ζήτησης τόσο του πετρελαίου όσο και του άνθρακα, με το μερίδιό του στην πρωτογενή ενέργεια να αυξάνεται καθ 'όλη τη διάρκεια του Outlook.
Η δύναμη της ζήτησης φυσικού αερίου αντανακλά εν μέρει το μερίδιο του φυσικού αερίου που "κερδίζεται" από τον άνθρακα, γεγονός που έχει να κάνει με τις κυβερνητικές πολιτικές που ενθαρρύνουν την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την υποστήριξη της ανάπτυξης αερίου.

-Στην Κίνα, το μερίδιο του άνθρακα στο σύνολο της ενέργειας εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με ελαφρά βραδύτερο ρυθμό. 

-Μια ευρύτερη επανάσταση στην αυτοκίνηση λαμβάνει χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των αυτόνομων οχημάτων. 
Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει μία γρηγορότερη από την αναμενόμενη επανάσταση στη ζήτηση πετρελαίου; 
Δύο είναι τα σενάρια που χρησιμοποιούνται για να διερευνήσουν τα πιθανά αποτελέσματα και αυτά έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα θα επεκταθούν τα ηλεκτρικά οχήματα και τα αυτόνομα οχήματα.

 Η απανθρακοποίηση του τομέα ενέργειας συμβάλει στην πτώση των ρύπων - Εως και 32% μείωση το 2035 συγκριτικά με το 2015

- Ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο βασικό σενάριο της BP δείχνει ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται των σημαντικών μειώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη σύνοδο στο Παρίσι.
Η υπόθεση της «ταχύτερης μετάβασης» δείχνει ότι οι τιμές των ρύπων στις αναπτυγμένες οικονομίες ανέρχονται σε $ 100 /τόνο σε πραγματικούς όρους μέχρι το 2030, ενώ μια σειρά άλλων πολιτικών παρεμβάσεων ενθαρρύνουν την ταχύτερη αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αλλαγή καυσίμων.
-Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές κορυφώνονται στις αρχές της δεκαετίας του 2020, αλλά πέφτουν στη συνέχεια, και μέχρι το 2035 είναι 12% κάτω σε σχέση με το 2015.
Η μείωση προέρχεται κυρίως από την απανθρακοποίηση του τομέα της ενέργειας.
Στο "ακόμη πιο γρήγορο σενάριο", οι εκπομπές ρύπων πέφτουν 32% κάτω μέχρι το 2035 σε σύγκριση με το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου