Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Πρόσθετες εγγυήσεις επενδυτικής ασφάλειας ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΣΦΑ - Το δίλημμα για το τίμημα

Από το energypress.gr
Οι επιπτώσεις από το φιάσκο με τους Αζέρους και τις αποφάσεις του πρώην υπουργού ενέργειας που έφεραν τη σύγκρουση με τη Socar και το ναυάγιο στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, συνεχίζουν να δημιουργούν αναταράξεις και στον εν εξελίξει νέο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που έχουν προσέλθει στη φάση της εκδήλωσης του μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

´Τι ζητούν επί της ουσίας όσοι..
προτίθενται να συμμετάσχουν στο νέο διαγωνισμό;

Ότι δε θα βιώσουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις που έζησαν επί υπουργίας Σκουρλέτη οι Αζέροι της Socar και ότι οι όροι του διαγωνισμού αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ θα περιλαμβάνουν πρόσθετες δικλείδες ασφάλειας, ώστε ο νέος μέτοχος να είναι καλυμμένος απέναντι στο ενδεχόμενο αλλαγών  που  πιθανόν να επηρεάσουν στο μέλλον  τα έσοδα της εταιρείας και την απόδοση της επένδυσης.

Στο πλαίσιο αυτό στις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με τους επενδυτές έχουν ζητηθεί κατά κύριο λόγο δύο πράγματα:

Πρώτον η εκτεταμένη αναθεώρηση των τιμολογίων που επίκειται από το ρυθμιστή να έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων ετών, δηλαδή να διασφαλίζεται ρητά για τον νέο ιδιοκτήτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στα έσοδα της εταιρείας μέχρι το 2022. Μάλιστα το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα να υπάρξει αμετάβλητο WACC και τιμολόγια δείχνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν πλήρη γνώση των όσων συνέβησαν στη διελκυστίνδα μεταξύ ΥΠΕΝ και Socar.

Το δεύτερο που έχει ζητηθεί είναι να καθοριστεί με λεπτομέρεια η λεγόμενη ανακτήσιμη διαφορά των 350 εκατ. ευρώ, η οποία θα ζητηθεί από το ΔΕΣΦΑ μέσω των τιμολογίων σε διάστημα 20ετίας. Οι επενδυτές ζητούν από τώρα να υπάρξει σαφής και ρητός προσδιορισμός των εσόδων που θα ανακτηθούν ανά έτος σε όλη τη διάρκεια της 20ετίας, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη από πολιτικές αποφάσεις. Και εδώ δηλαδή είναι σαφές ότι οι επενδυτές έχουν υπόψη τους το κακό προηγούμενο με την περίπτωση της Socar και ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλείδες.

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές ζητούν ξεκάθαρους όρους για τη μελλοντική λειτουργία του ΔΕΣΦΑ ούτως ώστε να μπορούν να έχουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την επένδυση τους στο διαχειριστή.

Και εδώ βεβαίως δημιουργείται ένα μεγάλο δίλημμα για την κυβέρνηση, η οποία θυμίζουμε έχει μπροστά της και ένα πολιτικού συμβολισμού στοίχημα, δηλαδή να πετύχει στο νέο διαγωνισμό υψηλότερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ που προσέφεραν οι Αζέροι. 

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές προειδοποιούν ότι θέλουν μια πλήρη εικόνα για τα έσοδα που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ τα επόμενα χρόνια και ανάλογα με το πως θα διαμορφωθούν οι αποδόσεις, θα καθοριστεί και το τίμημα που θα προσφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου