Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Εντός 75 μερών θα ξέρουμε…

Από το energy.reporter.com.cy
Εντός 75 μερών περίπου (αρχές ή μέσα Σεπτεμβρίου) θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ενημερώνοντας το πρωί της Πέμπτης την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου στην παρουσία και του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη αναφορικά με την έναρξη εργασιών στο στόχο Ονησίφορος από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella.

O κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης..
πως δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη ανακάλυψη στο τεμάχιο 11, σημειώνοντας ότι τα ευρήματα εκτιμάται ότι θα είναι του μεγέθουν εκείνων που εντοπίστηκαν στο τεμάχιο «Αφροδίτη».

Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι από την γεώτρηση του West Capella αναμένεται να εξαχθούν τεράστιας σημασίας πληροφορίες αφού για πρώτη φορά διενεργείται γεώτρηση σε γεωλογικά πετρώματα όπως εκείνα του Αιγυπτιακού Ζορ, τα οποία βρίσκονται και σε πολλές άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Κυβέρνηση παραμένει προσγειωμένη και στοχοπροσηλωμένη στο στόχο να διενεργηθεί η γεώτρηση με ασφάλεια στο κοίτασμα "Ονησίφορος" στο τεμάχιο 11 και διατηρεί χαμηλούς τόνους» ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης προσθέτοντας πως το Υπουργείο του παρακολουθεί με δύο τρόπους τη γεώτρηση που αναμένεται να ξεκινήσει σε 2 – 3 μέρες. Ο ένας τρόπος είναι με προσωπικό που βρίσκεται επί τόπου στην πλατφόρμα και ο άλλος με ηλεκτρονική σύνδεση με το West Capella.

Όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας και ιδιαίτερα προς αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων ο Υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, τόνισε όμως ότι έγινε πολύ σκληρή δουλειά και περιορίστηκε να παραπέμψει στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Παρίσι.

Αναφορικά με την εξαγγελία της Τουρκίας να εξασφαλίσει έως το τέλος του χρόνου πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων και εγκατάσταση της στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα νομικά και διπλωματικά μέτρα για αντιμετώπιση ενός τέτοιους ενδεχομένου.
Περαιτέρω εξήγησε την «θεωρία» της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ και να θεωρεί ότι η δική της ΑΟΖ επεκτείνεται και συνορεύει με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου