Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η BP δεν έφυγε από την Ελλάδα

Από το insider.gr
Μπορεί να αποχώρησε από την ελληνική αγορά υγρών καυσίμων πουλώντας το δίκτυο πρατηρίων της στα Ελληνικά Πετρέλαια το 2009 αλλά επανήλθε το 2014 υπογράφοντας μακροχρόνια συμφωνία με την Energean Oil για τα κοιτάσματα του Πρίνου και συγκεκριμένα με σκοπό να αγοράσει το σύνολο της παραγωγής για τα επόμενα έξι χρόνια. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την BP η οποία αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος της ενέργειας εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης για ξένους επενδυτές οι οποίοι «βλέπουν» τις αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική αγορά και τις προοπτικές που παρουσιάζουν τομείς, οι οποίοι μέχρι στιγμής είχαν παραμείνει ανεκμετάλλευτοι όπως είναι εκείνος των υδρογονανθράκων.

Ενδεικτικό του θερμού ενδιαφέροντος που δείχνει ο αγγλικός πετρελαϊκός κολοσσός είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά έκανε επίσημη..
παρουσίαση στην Ελλάδα των εκδόσεων Energy Outlook και BP Statistical Review of World Energy. Mάλιστα, κατά την εκδήλωση παρουσίασης την Τετάρτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BP Ελληνικής, κ. Σπύρος Μιχαλακάκης δήλωσε ότι «είναι τιμή να παρουσιάζουμε για πρώτο φορά στο ελληνικό κοινό τις δύο κορυφαίες εκδόσεις Energy Outlook και BP Statistical Review of World Energy που αποτελούν εργαλείο δουλειάς για τους επαγγελματίες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολύτιμη συνδρομή της αγγλικής πρεσβείας στην Ελλάδα δίνει επιπλέον κύρος στην προσπάθειά μας και προάγει τη συζήτηση για θέματα ενέργειας σε υψηλό επίπεδο στη χώρα μας».

H συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την Energean

Ο Amir Ibrahim, στέλεχος της BP αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχει ο όμιλος στην Ελλάδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε δύο βασικές: τη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την Energean.

Όπως επεσήμανε «είμαστε χαρούμενοι με τη συγκεκριμένη συνεργασία» και αναφέρθηκε στο δίκτυο πρατηρίων BP στην Ελλάδα. Τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει στο Λονδίνο συμφωνία αποκλειστικής χρήσης του σήματος BP στην Ελλάδα και προχωρούν σε νέες επενδύσεις και καινοτόμα προϊόντα όπως είναι το λανσάρισμα των καυσίμων νέας τεχνολογίας Αctive. Μάλιστα όπως είχε ανακοινώσει ο γενικός διευθυντής Εμπορίας των ΕΛΠΕ,  κ. Καραχάνας, η «Ελληνικά Καύσιμα» θα απορροφήσει πλήρως το κόστος των νέων καυσίμων και θα τα διαθέσει στην αγορά στην ίδια τιμή με τα παλαιά. Ο ίδιος επισήμανε την υπεραξία του σήματος της BP για τον όμιλο των ΕΛΠΕ, υπογραμμίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία της στην Ελλάδα από το 1951. «Πάνω από 27,5 εκατ., περίπου, που διακινούνται μέσω της Ελλάδας τον χρόνο, εμπιστεύονται το σήμα της BP», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, οι μετοχές της BP Hellas από το Δεκέμβριο του 2009 έχουν περάσει στην «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ). H εταιρεία που εξαγοράστηκε μετονομάστηκε σε «Ελληνικά Καύσιμα ΑΕ» και διατήρησε τα σήματα της BP στο δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα.  Τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει τις εμπορικές δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα εκτός αυτών που αφορούν στα καύσιμα αεροπορίας, στα λιπαντικά και στον τομέα ηλιακής ενέργειας . Οι εμπορικές δραστηριότητες της BP που μεταβιβάστηκαν συμπεριλαμβάνουν δίκτυο πρατηρίων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καθώς και τον τομέα των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Όσον αφορά στη συνεργασία της BP με την Energean, αυτή ξεκίνησε το 2014 με τη συμφωνία να αγοράσει από την ελληνική επιχείρηση το σύνολο της παραγωγής από τα κοιτάσματα του Πρίνου.

Λίγα λόγια ΒΡ Ελληνική ΑΕΠ

Η ΒΡ έχει απρόσκοπτη παρουσία στη χώρα μας από το 1926.

Σήμερα, μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν και τη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, η ΒΡ Ελληνική ΑΕΠ δραστηριοποιείται στην εμπορία λιπαντικών αυτοκινήτων, βιομηχανίας και ναυτιλίας προσφέροντας υψηλής ποιότητας λιπαντικά σε επαγγελματίες και τελικούς καταναλωτές ενώ σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητές μας έχει η εμπορία αεροπορικών καυσίμων  με δυνατότητα  εφοδιασμού αεροσκαφών στα σημαντικότερα και κομβικής σημασίας αεροδρόμια της χώρας.

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία μας υπήρξαν το 1998 το joint venture με την Mobil που ολοκληρώθηκε το 2000 με την πλήρη απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην χώρα μας, ενώ το 2001 η διεθνής συμφωνία με την Castrol Lubricants έδωσε νέα ώθηση στην εμπορία υψηλής τεχνολογίας λιπαντικών στην Ελλάδα και έφερε συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο με μερικούς από τους πιο σημαντικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων

Πένη Χαλάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου