Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

70 νέες ρωγμές στον πυρηνικό αντιδραστήρα Tihange 2 στο Βέλγιο

Από το energypress.gr
Εβδομήντα νέες μικρο-ρωγμές έχουν ανακαλυφθεί σε λέβητα υψηλής πίεσης στον παλιό πυρηνικό αντιδραστήρα Tihange 2 στο Βέλγιο, που έχουν σχηματιστεί μέσα στο διάστημα από την τελευταία επιθεώρηση το 2014 μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ειδικοί χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερήχων εντόπισαν τις νέες ρωγμές όταν τοποθέτησαν την κάμερα σε διαφορετική κατεύθυνση, όπως επεσήμανε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν, απαντώντας σε ερώτηση από το κόμμα των Πρασίνων στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ασφάλεια του σταθμού πυρηνικής ενέργειας δεν τίθεται επ'αμφιβόλω και θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο σταθμός βρίσκεται..
μόλις 60 χλμ από τα σύνορα με τη Γερμανία και έχει γίνει στόχος επικρίσεων από Γερμανούς πολιτικούς και πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας, που προβληματίζονται εδώ και καιρό σχετικά με την ασφάλειά του. Σημειώνεται πως πέρυσι η γερμανική πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας αγόρασε ταμπλέτες ιωδίου για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Ο σταθμός του Tihange, που είναι ηλικίας 40 ετών, αποτελείται από τρεις αντιδραστήρες, που έχουν υποστεί πολλές παύσεις λειτουργίας και διάφορα άλλα περιστατικά, εξαιτίας προβληματισμών που έχουν να κάνουν με θέματα συντήρησης και ασφαλείας. Κανονικά, ο χρόνος «ζωής»/ λειτουργίας που προβλεπόταν ήταν 30 χρόνια.

Η βελγική εφημερίδα Belga ανέφερε πως, μέχρι το 2015, επιθεωρητές είχαν εντοπίσει 3.149 σημεία όπου είχαν εντοπιστεί ζημιές στον αντιδραστήρα Tihange 2. Στην τελευταία επιθεώρηση διαπιστώθηκε πως ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί κατά 2,2%, στα 3.219, σύμφωνα με την οργάνωση Nuclear Stop. Επίσης, άγνωστες προηγουμένως μικρο-ρωγμές είχαν επίσης εντοπιστεί και στον αντιδραστήρα Doel 3 κοντά στην Αντβέρπη, κατά τη διάρκεια ελέγχων τον Νοέμβριο- με τις αρχές να διαβεβαιώνουν και πάλι πως δεν τίθεται θέμα ασφαλείας.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το Βέλγιο βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για το 39% της παραγωγής ηλεκτρισμού του, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να επεκτείνει τη διάρκεια «ζωής» των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων του, καθώς αναπτύσσει άλλες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου