Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου το 2017: Η Exxon διατηρεί τα σκήπτρα, "καταποντίζεται" η Chevron

Από το capital.gr
Η ExxonMobil που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη "βουτιά" στις τιμές του πετρελαίου και προσφάτως επέστρεψε στην κερδοφορία, διατήρησε τον τίτλο της ως η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου παγκοσμίως. 

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Τέξας, βρίσκεται στην 13η θέση της λίστας του Forbes με τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου. Βρέθηκε τέσσερις θέσεις πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι, αλλά βλέπει την τύχη της να αλλάζει, καθώς οι τιμές του αργού ανακάμπτουν. Η Exxon κατέγραψε "άλμα" 122% στα κέρδη της, το τελευταίο τρίμηνο.

Η Royal Dutch Shell είναι ..
η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου και η κινεζική κρατική PetroChina έρχεται τρίτη, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes. 

Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να επανέρχονται τώρα που οι τιμές του αργού έχουν ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η τιμή του αμερικανικού WTI βρίσκεται κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, από τα 30 δολάρια στις αρχές του 2016. Η άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με τις περικοπές στο κόστος και τα έσοδα που παράγονται από άλλα projects, έχουν ξεκινήσει να βοηθούν πολλές εταιρείες να επιστρέψουν στα κέρδη. 
Η
 Chevron που βρισκόταν στην 28η θέση πέρυσι, "κατρακύλησε" στη θέση 359. Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, όπως και πολλές άλλες, αναγκάστηκε να προβεί στην πώληση assets για να συνεχίσει να επιβιώνει. Τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύει μία πιο αισιόδοξη διάθεση με τον CEO της John Watson να λέει: "Πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι θετικές(...)". 

Ο ΟΠΕΚ έχει καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής, αλλά το παγκόσμιο πλεόνασμα πετρελαίου παραμένει. "Η υπερπροσφορά παραμένει, παρά τις γενναίες προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περικόψει την παραγωγή και να στηρίξει τις τιμές", παρατηρεί ο αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga.

Συνολικά, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο top 25, εμφάνισαν πωλήσεις 2,2 τρισ. δολ., στη διάρκεια των 12 μηνών που αξιολογήθηκαν, κατοχυρώνοντας 73 δισ. δολ. σε κέρδη. Σημειώθηκε πτώση από τα 2,6 τρισ. δολ. σε πωλήσεις και 81 δισ. δολ. σε κέρδη, το προηγούμενο έτος. 

Της Lauren Gensler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου