Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Διακόπηκαν οι εργασίες του αγωγού ΤΑΡ στην Αλβανία λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων

Από το worldenergynews.gr
Ερείπια αρχαίου οικισμού κοντά στο χωριό Turan στο Korce της Αλβανίας εντόπισε κατά τις εργασίες καθαρισμού της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ η εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής του έργου, με αποτέλεσμα οι εργασίες να διακοπούν για ένα μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της TAP AG.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εργολήπτρια εταιρεία μόλις εντόπισε τα αρχαιολογικά ευρήματα, ανέστειλε αμέσως τις εργασίες και ειδοποίησε τον Οργανισμό Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (ASA), εκπρόσωποι του οποίου πραγματοποίησαν μια πρώτη αξιολόγηση των ευρημάτων.

Στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας ξεκίνησε..
μια ανασκαφή διάσωσης, την οποία από σήμερα αναλαμβάνει μια ομάδα επαγγελματιών αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώμονες του TAP, πρόκειται για υπαίθριο οικισμό που εκτείνεται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου (10ος - 9ος αιώνας π.Χ.) μέχρι την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (4ος - 6ος αιώνας μ.Χ.).
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα (12ος – 15ος αιώνας μ.Χ.) ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο, πάνω από τον αρχικό χώρο.

Ο σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της TAP AG, Neil Fairburn, δήλωσε ότι «η διάσωση, η διατήρηση και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού είναι κρίσιμη για τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της TAP. 

Έχουμε πραγματοποιήσει πολυάριθμες έρευνες και μελέτες πριν από την κατασκευή και εφαρμόσαμε μια υγιή προσέγγιση, για να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο για την πολιτιστική κληρονομιά».

Όπως αναφέρει η ΤΑΡ AG, περισσότεροι από 30 εμπειρογνώμονες και αρχαιολόγοι παρακολουθούν τις κατασκευαστικές εργασίες της TAP σε ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού στην Αλβανία και σε όλα τα στάδια κατασκευής, για να εξασφαλίσουν, ότι όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα θα εντοπιστούν και θα διασωθούν. 

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι εργολάβοι και οι υπάλληλοι της TAP έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση ανακάλυψης ενός αρχαιολογικού εύρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου