Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Οι 6 λόγοι που οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου υπόσχονται ευχάριστες εκπλήξεις

Από το liberal.gr
Πριν λίγες ημέρες, οι χώρες μέλη του OPEC αποφάσισαν να επεκτείνουν τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου κατά εννέα μήνες. Ήταν μια απόφαση που απογοήτευσε τους επενδυτές αφού ανέμεναν συμφωνία για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής ή επέκταση αυτής κατά δώδεκα μήνες. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σημασία καθώς η μικρότερη παραγωγή θα σπρώξει τελικά την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα. Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου αποτελούν ευκαιρία για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Michael Brush, αρθρογράφο του MarketWatch.

O Brush εκτιμά ότι έχουμε φτάσει στο σημείο όπου..
μια σειρά από συγκυρίες έχουν ευθυγραμμιστεί στην εντέλεια προκειμένου να ενισχυθούν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Τόσο ο ίδιος όσο και αναλυτές της αγοράς σταχυολογούν τους έξι βασικότερους λόγους για τους οποίους οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου είναι υποτιμημένες και κατά συνέπεια αποτελούν ευκαιρία για τον επενδυτή που θα τολμήσει να πιστέψει σε αυτές.  

1. Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν, του πετρελαίου όχι

Οι τιμές των μετοχών του ενεργειακού κλάδου σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης SPDR Energy Select υποχώρησε κατά 10%, σε αντιδιαστολή με τον S&P 500 που ενισχύεται κατά 7,4%. Αλλά υπάρχει μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα απόκλιση: αυτή ανάμεσα στις τιμές των μετοχών και στην τιμή του πετρελαίου. Ενώ οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου υποχωρούν, η τιμή του πετρελαίου ανθίσταται πεισματικά.

"Υπάρχει τεράστια δυσαρμονία", υποστηρίζει ο Eric Green, διευθυντής έρευνας της Penn Capital. "Η απαισιοδοξία από την πλευρά των επενδυτών είναι ανεξήγητη", συμπληρώνει. "Κάτι είναι πολύ λάθος. Είτε η τιμή του πετρελαίου είναι μη βιώσιμη ή οι μετοχές του κλάδου είναι υποτιμημένες", καταλήγει ο Green.

2. Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται

Την τελευταία φορά που OPEC συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή, τον Σεπτέμβριο του 2016, καθυστέρησε την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017. "Έτσι, πολλές χώρες υπερ-παρήγαγαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο", λέει ο Mike Breard, ενεργειακός αναλυτής στην Hodges Capital Management. Αυτό πλημμύρισε τον κόσμο με αργό πετρέλαιο, μεγάλο μέρος του οποίου κατέληξε στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Τώρα, όμως, τα αποθέματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο συρρικνώνονται, αν και τα στοιχεία είναι αδιαφανή και δίνονται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα αναλυτές να διαφωνούν σχετικά με το πραγματικό μέγεθος των παγκόσμιων αποθεμάτων. 

Ωστόσο η γενική αίσθηση είναι ότι συρρικνώνονται και μάλιστα με σχετικά ταχύ ρυθμό, όπως υποστηρίζει και ο Greg Armstrong, διευθύνων σύμβουλος της Plains All American Pipeline. Εάν η αίσθηση αυτή επιβεβαιωθεί και από τα στοιχεία, σύντομα οι επενδυτές θα «χυμήξουν» στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, ωθώντας τες σε υψηλότερα επίπεδα. 


3. Οι εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών έχουν ανεβάσει τις τιμές

Μετά από χρόνια ευέλικτων τιμολογιακών πολιτικών προς τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών αρχίζουν να αυξάνουν τις τιμές. Μάλιστα, οι αναλυτές της Barclays αναμένουν μέση αύξηση κόστους 10% το 2017 στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό με τη σειρά του θα περιορίσει την αύξηση της παραγωγής και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι το αργό Brent θα διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο στα 55 δολάρια το βαρέλι φέτος, στα 65 δολάρια το επόμενο έτος και στα 70 δολάρια το 2019.

4. Η παραγωγή βρίσκεται σταθερά σε κατάσταση εξάντλησης

"Το μόνο πράγμα στη βιομηχανία πετρελαίου που δεν σταματά ποτέ είναι η εξάντληση", σημειώνει ο Mike Breard, της Hodges Capital Management. "Έτσι, η μόνη λύση είναι οι νέες γεωτρήσεις".

Αναλυτές της Penn Capital υπολογίζουν τον ρυθμό εξάντλησης των κοιτασμάτων πετρελαίου σε περίπου 3% ετησίως. Αν ο μέσος όρος παραγωγής είναι 96 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η ημερήσια παραγωγή μειώνεται κατά περίπου 2,9 εκατομμύρια βαρέλια από χρόνο σε χρόνο. 

Στο μεταξύ, η ταχεία ανάδυση της μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχει ως συνέπεια την αύξηση των αναγκών κατά 1 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Με άλλα λόγια, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στην παραγωγή και την ζήτηση πετρελαίου, το οποίο οι εναλλακτικοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου είναι αμφίβολο ότι μπορούν να καλύψουν.

5. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν “παγώσει” τις επενδύσεις τους

Ως απάντηση στην απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου κατά την περίοδο 2014-2016, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (ιδιωτικές και κρατικές) πάγωσαν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο αφού η τελευταία φορά που η βιομηχανία πετρελαίου προχώρησε σε περικοπή επενδύσεων για μια διετία, χάνεται πίσω στο 1986.

Μάλιστα, το μέγεθος των περικοπών είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά, ισχυρίζεται ο Greg Armstrong, διευθύνων σύμβουλος της Plains All American Pipeline: οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 26% και 23%, αντίστοιχα, το 2015 και το 2016. Ο Armstrong πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και έτσι να προκληθεί αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

6. Η γεωπολιτική αστάθεια, απειλή για την παραγωγή

Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου αντιμετωπίζουν προβλήματα, που θα μπορούσαν να διαταράξουν την παραγωγή και κατά συνέπεια τις γραμμές προμήθειας παγκοσμίως ανά πάσα στιγμή. Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή εξαιτίας της παράλογης πολιτικής του Nicolas Maduro που έχει ξεσηκώσει μαζικό κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Στην Νιγηρία, επίσης, εκδηλώνονται τακτικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη είναι συστηματικά ασταθής λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου αλλά και των επιθέσεων του ISIS.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία, χρειάζεται σχετικά υψηλές τιμές πετρελαίου για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων θέσεων απασχόλησης και κυβερνητικών παροχών, τα οποία διατηρούν την κοινωνική συνοχή και την εσωτερική ειρήνη στο Βασίλειο. Όμως η Σαουδική Αραβία βρίσκεται ήδη κοντά στη μέγιστη παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου μειωθούν δραματικά, δεν υπάρχει περιθώριο για ενίσχυση της παραγωγής, προς αύξηση των εσόδων. Αυτό από μόνο του, της δίνει ένα μεγάλο κίνητρο για να ευνοήσει τις υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα, με τον Michael Brush λοιπόν, οι παραπάνω έξι λόγοι είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς για τους επενδυτές ώστε να δώσουν τώρα, όσο παραμένουν χαμηλά, ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές της βιομηχανίας πετρελαίου. Το κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του, θα φανεί στους επόμενους μήνες.

Πηγές: MarketWatch, CNBC

Φωτογραφίες αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου