Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Μετά το Πάσχα η συνάντηση ΕΛΠΕ-Total-Edison και Exxon Mobil για το "οικόπεδο 2"

Από το energypress.gr
Μετά το Πάσχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση ΕΛΠΕ-Total-Edison με συμμετοχή και της Exxon Mobil, και με αντικείμενο τα επόμενα βήματα αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση του "οικοπέδου 2", δυτικά της Κέρκυρας.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο καθορισμός των επόμενων βημάτων και ο τρόπος συμμετοχής του αμερικανικού κολοσσού αναφορικά με την έρευνα στο "οικόπεδο 2", και ενώ η σχετική σύμβαση μίσθωσης πέρασε σύμφωνα με πληροφορίες προ ημερών από την Βουλή.

Αλλωστε όπως είχε επισημάνει..
στα τέλη Μαρτίου, ο Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, εφόσον ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, τότε είναι εφικτή η εκτέλεση σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018. Είχε μάλιστα προσθέσει ότι το ίδιο ερευνητικό σκάφος θα μπορέσει να συμπράξει και για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών στο γειτονικό "οικόπεδο 1" βορείως της Κέρκυρας , αλλά και στο "οικόπεδο 10", στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Οπως είναι γνωστό, ο αμερικάνικος κολοσσός βρίσκεται εδώ και καιρό σε προχωρημένες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να συμμετάσχει στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, εξετάζοντας επίσης την διεκδίκηση νέων "οικοπέδων" για έρευνα και εκμετάλλευση, με πρώτη στη "λίστα" την ανεξερεύνητη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. 

Θυμίζουμε ότι η απόφαση για την παραχώρηση του "οικοπέδου 2" υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2016 και ενώ είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός για συνολικά 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος και προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2014. 

Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού τα ΕΛΠΕ είχαν ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για το "οικόπεδο 10" στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου