Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Σε καταστήματα ενεργειακών προϊόντων – υπηρεσιών μετατρέπουν τα ΕΛΠΕ τα πρατήρια ΕΚΟ και BP

Από το worldenergynews.gr
Υγρά καύσιμα, υγραέριο, φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ηλεκτρισμός αλλά και φυσικό αέριο θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα επόμενα χρόνια τα ΕΛΠΕ μέσω των πρατηρίων τους με τα σήματα της ΕΚΟ και της BP. 

Τα πρώτα δείγματα των νέων πρατηρίων που στην πραγματικότητα θα αποτελούν σημεία πώλησης ενεργειακών προϊόντων, αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2017, ενώ από το 2018 που απελευθερώνεται και η αγορά φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, θα μπουν και στην αγορά του συγκεκριμένου καυσίμου, παρέχοντας ενιαία πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Για την πώληση πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε..
προχωρημένες συζητήσεις με την θυγατρική τους Elpedison (εταιρία ηλεκτρισμού του ομίλου) προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο αξιοποίησης του δικτύου πωλήσεων δηλαδή των πρατηρίων με τα σήματα ΕΚΟ και BP. 

Σημαντικό θέμα σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η εκπαίδευση προσωπικού που θα στελεχώσει τα σημεία πώλησης εντός των πρατηρίων, καθώς ο ηλεκτρισμός είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από τις βενζίνες. 
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών.

Παρουσία στην απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου 

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο είναι σαφές πλέον ότι τα ΕΛΠΕ θεωρούν ότι είναι ένας τομέας της ενεργειακής αγοράς από τον οποίο δεν πρέπει και δεν θέλουν να απουσιάζουν. 

Άλλωστε έχουν εκδηλώσει εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον τους να διατηρήσουν  τη συμμετοχή τους στον ΔΕΣΦΑ ειδικά μετά το ναυάγιο της πώλησης του 66% του Διαχειριστή στην Αζέρικη Socar.

Όπως είναι γνωστό ο νέος διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί και πλέον είναι μάλλον αβέβαιο ότι τα ΕΛΠΕ θα θελήσουν να δώσουν στο ΤΑΙΠΕΔ την έγκριση τους για την πώληση του μεριδίου τους όπως είχε γίνει στον προηγούμενο διαγωνισμό. 

Η εμπορική δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στη λιανική αγορά, με τα σήματα ΕΚΟ και BP, γίνεται πλέον μέσω της εταιρίας Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (ΕΚΟ) ΑΒΕΕ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των νομικών προσώπων  ΕΚΟ ΑΒΒΕ και Ελληνικά Καύσιμα, δηλαδή της εταιρίας του ομίλου που διαχειριζόταν τα πρατήρια της BP. 

Η νέα εταιρία με την επωνυμία Ελληνικά Καύσιμα διαχειρίζεται και τα δυο εμπορικά σήματα, καθώς πρόσφατα συμφωνήθηκε με εξαιρετικά θετικούς όρους για τα ΕΛΠΕ, η επέκταση, για μια ακόμη πενταετία, της συμφωνίας με την BP που επιτρέπει τη χρήση του εμπορικού σήματος της πολυεθνικής εταιρίας στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά του δικτύου της BP από τα ΕΛΠΕ και η παραχώρηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του δικαιώματος χρήσης του εμπορικού σήμερα είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2009. 

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή αλλαγή της εικόνας των πρατηρίων BP τα οποία θα είναι πιο λευκά απ’ ότι σήμερα, ενώ θα διαθέτουν τους νέους τύπους καυσίμων δηλαδή τα active fuels που είναι σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της ΕΕ μειώνουν την κατανάλωση και καθαρίζουν τους κινητήρες. 

Μικρές υπεραγορές 

Παράλληλα ήδη τα ΕΛΠΕ έχουν εγκαταστήσει σε κάποια πρατήρια τους σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αν και το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους. 

Επίσης μέσα στους σχεδιασμούς του ομίλου είναι η δημιουργία mini market εντός των πρατηρίων, ενώ έχουν υπάρξει ήδη συμφωνίες με τα super market, ΟΚ και Μασούτης, όπως και με την αλυσίδα εστίασης Γρηγόρης Μικρογεύματα. 

Σύντομα σε κάποια από τα πρατήρια θα λειτουργούν ακόμη και καθαριστήρια ρούχων, ενώ θα παρέχονται και υπηρεσίες ταχυμεταφορών.      

Οι σχεδιασμοί αυτοί των ΕΛΠΕ συνοψίζονται σε πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ομίλου Στάθη Τσοτσορού οποίος σημείωσε ότι: «Σε ένα περιβάλλον αναμενομένης σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης, η ΕΚΟ καλείται να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων, προκειμένου να μετεξελιχθεί από εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών σε εταιρία παροχής/εμπορίας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών (NFR) υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας έτσι την ηγετική της θέση στην παροχή ποιοτικών ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου