Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Απόφαση για έκδοση Ρώσου για κομπίνα με πετρέλαια

Από το philenews.com
Την έκδοση Ρώσου φυγόδικου αποφάσισε το Εφετείο ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση με την οποία υπήρξε άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος της Ρωσίας αφού έκρινε ότι σε περίπτωση έκδοσής του υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην τύχει δίκαιης δίκης.

Ο εν λόγω Ρώσος καταδικάστηκε ερήμην, σε πέντε χρόνια φυλακή, για κομπίνα με πετρέλαια. Όταν ζητήθηκε η έκδοσή του, η Ρωσική Ομοσπονδία δεσμεύτηκε ότι..
ο εκζητούμενος θα τύχει νέας δίκης. Η άρνηση έκδοσης οδήγησε τον Γενικό Εισαγγελέα στην άσκηση έφεσης η οποία έφερε ανατροπές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνόδευαν το αίτημα, η έκδοση ζητείτο για να δικαστεί για τη διάπραξη (κατ' ισχυρισμόν) των αδικημάτων της υπεξαίρεσης περιουσίας σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα και της νομιμοποίησης παρανόμως ληφθείσας περιουσίας από οργανωμένη ομάδα, αδικημάτων τιμωρούμενων με ποινή φυλάκισης 5-10 ετών και 10-15 ετών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση γεγονότων αναφερόταν ότι ο εκζητούμενος, ως ο ιδιοκτήτης και συγχρόνως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας LLC Rekma V.G., συμμετείχε σε οργανωμένη ομάδα η οποία είχε δημιουργηθεί με σκοπό τη διάπραξη υπεξαίρεσης της περιουσίας της εταιρείας καθώς και θυγατρικής της και, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, η ομάδα υπεξαίρεσε από τις εταιρείες ποσότητα 1.003.220 τόνων πετρελαίου και ποσό 72.500.000 ρουβλιών.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του Εφετείου, το Πρωτόδικο Δικαστήριο έλαβε λανθασμένα υπόψη του αναφορές Ρώσων καθηγητών για τη διαφθορά που υπήρχε στο δικαστικό σώμα. Το Εφετείο υπέδειξε πως επρόκειτο για αναφορές που παρέπεμπαν πολλά χρόνια πίσω, ήτοι στα έτη 2002-2005, και οι οποίες εν πάση περιπτώσει τυγχάνουν αμφισβήτησης.

Το Εφετείο υπέδειξε, παράλληλα, ότι «η αποδοχή του υλικού αυτού από το Πρωτόδικο Δικαστήριο πολύ απέχει από το επίπεδο απόδειξης που απαιτείται γι' αυτά τα θέματα και το οποίο είναι υψηλό και απαιτεί αναμφισβήτητη και θετική μαρτυρία η οποία ελλείπει παντελώς στην παρούσα υπόθεση».

Καταλήγοντας, το Εφετείο, πέντε χρόνια μετά, ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και διέταξε την έκδοση του Ρώσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου