Κυριακή 2 Απριλίου 2017

"Το Τέλος του Άνθρακα που πλησιάζει" και η μάχη για το 40% των λιγνιτικών μονάδων.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε ως κυρίαρχο, για να κλείσει η 2η αξιολόγηση, το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προσχηματικά προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές για το δήθεν "άνοιγμα" της αγοράς ενέργειας, στην πραγματικότητα ωστόσο επειδή το 2018, σ' ένα χρόνο και κάτι, τελειώνει το πρόγραμμα του 3ου Μνημονίου και οι δανειστές δεν έχουν προλάβει να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία. Φυσικά βεβαίως η φασαρία δεν γίνεται για το τεράστιο κοίτασμα λιθίου, που ανακάλυψε πρωταπριλιάτικα το ιστολόγιο στο λιγνίτη της περιοχής Φλώρινας!

Το σάπιο πολιτικό σύστημα που..
οδήγησε το 2010 τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτό που ποτέ δεν έκανε την αυτοκριτική του, αυτό που ποτέ δεν έκανε την αυτοκάθαρση του, αυτό που πρώτα γέμισε τη χώρα μονάδες φυσικού αερίου και στη συνέχεια μας έβαλε στην εποχή της "πράσινης ανάπτυξης", για να διαπιστώσουμε ξαφνικά φέτος το χειμώνα πως χωρίς τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια δεν θα είχαμε ρεύμα, έχει αποθρασυνθεί πλήρως και λειτουργεί απροκάλυπτα υπέρ των δανειστών. 

Οι συστηματικοί μιζαδόροι, οι τύποι που ανέβαιναν στα κότερα κι άφηναν κάποιους άλλους να ζηλεύουν, αυτοί που παρέλαβαν τρένα που δεν χωρούσαν στις ράγες, αυτοί που παρέλαβαν υποβρύχια που έγερναν, αυτοί που έβλεπαν ποδόσφαιρο στα Ευρωπαϊκά γήπεδα μαζί με τους Χριστοφοράκους, αυτοί που παζάρευαν τη ΛΑΡΚΟ με τους Γάλλους και δεν κατάφεραν να κλείσουν "τη μπίζνα", αυτοί που κρύβονται πίσω απ' τους κρυφούς λογαριασμούς της Novartis κι όχι μόνο, αυτοί που έστελναν λεφτά για την κλιματική αλλαγή στην Αντίγκουα και στα Μπαρμπάντος, αυτοί που έχαναν τις λίστες της ντροπής, όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν απ' την παράταση του βίου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.  Προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση ότι αντί να έχουν λουφάξει και να κοιτούν με δέος το πιο πάνω διάγραμμα, από έκθεση που δημοσίευσε στις 7/2/2017 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρούν πως με το να σκούζουν καθημερινά στα βοθροκάναλα της διαπλοκής θα καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παραγραφή για τα σκάνδαλά τους σύμφωνα με την κατάπτυστη διάταξη-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκλήματα των πολιτικών, που είχε περιληφθεί στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Η πράσινη γραμμή στο διάγραμμα του ΔΝΤ είναι η εξέλιξη της κρίσης του 1929-30 στις ΗΠΑ, που έμεινε στην ιστορία ως "το Μεγάλο Κραχ". Η κόκκινη γραμμή είναι η εξέλιξη του δικού μας Κραχ απ' το 2008 και είναι κόκκινη απ' το χρώμα του αίματος που φέρνει μαζί της, τις χιλιάδες αυτοκτονίες, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, τις εκατοντάδες χιλιάδες νέους που μετανάστευσαν, το εκατομμύριο -και βάλε- ανέργων. Και, βεβαίως, το ερώτημα είναι, επιτέλους, ...
ποιος κυβερνούσε αυτό τον τόπο μέχρι το 2010 που χρεοκοπήσαμε αν όχι η ΝΔ και το Πασοκ και ποιος κυβέρνησε μέχρι το τέλος του 2014, αν όχι η ΝΔ και το Πασοκ και κυρίως η Τρόικα; Γιατί, αφού πήραν τόσα μέτρα "ανόρθωσης" της οικονομίας, αφού ψήφισαν χιλιάδες σελίδες νέων νόμων, αφού πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα της Βουλγαρίας, αφού απορρύθμισαν εντελώς την αγορά εργασίας στα επίπεδα προτεκτοράτου, η κόκκινη γραμμή δεν λέει ν' ανέβει; Επειδή πρέπει  να πουληθούν και κάποιες λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να βάλουν πόδι οι Γάλλοι της EDF στα σπίτια των Ελλήνων, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος;

Έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες απίστευτες γελοιότητες στον "ειδικό" τύπο, ακόμα και πως αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες θα μπορούν να πουληθούν και μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ! Λες και δεν υπάρχουν ήδη ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, που δεν δουλεύουν επειδή το αέριο είναι ακριβό και η παραγωγή δεν συμφέρει. 

Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ συμφώνησε να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού στο 50% το 2020. Και ως μέτρο για να το πετύχει αυτό προχώρησε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, είτε συμφωνεί κανείς μ' αυτές είτε διαφωνεί αυτό έγινε, αλλά, όπως γράφτηκε στον τύπο, αντί οι αγοραστές να πουλήσουν στην Ελληνική αγορά τη φθηνή ενέργεια που πήραν μέσω των ΝΟΜΕ, την πούλησαν στο εξωτερικό, για να κερδίσουν απ' τη διαφορά της τιμής με την Ελληνική αγορά! Τη δυνατότητα εξαγωγής μάλιστα την επέβαλαν οι δανειστές, παρά τη διαφωνία του ΥΠΕΝ. Και φυσικά το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε δεν είχε τίποτα να πει γι' όλα αυτά ...

Ότι ο λιγνίτης είναι "ο δικός μας μαύρος χρυσός" δεν είναι απλά τίτλος στο ιστολόγιο, το έχουν πει πολλοί πριν από μένα και πολλές φορές στο παρελθόν. Όπως ακριβώς η Μέρκελ έχει πει το δικό τους λιγνίτη "Schwarze Gold" (μαύρο χρυσό), όπως ακριβώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έχει πει το "Coal is king and paramount Lord of industry" και "coal is regarded by many as the black diamond". Αλλά ότι αν δεν πουληθούν λιγνιτικές μονάδες δεν θ' ανακάμψει η Ελληνική οικονομία και δεν θα κλείσει η 2η αξιολόγηση, ε, αυτό πια είναι απ' τ' άγραφα!

Και μέσα στον "κακό χαμό" για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, βγήκε πάλι μια απ' τις βρώμικες ΜΚΟ να μας πει για "Το Τέλος του Άνθρακα που πλησιάζει", προφανώς απ' τον πόνο της που ακρίβυνε πάλι το φυσικό αέριο και ξανάγινε ασύμφορο για ηλεκτροπαραγωγή. Μα, αν πλησιάζει το τέλος του άνθρακα και του λιγνίτη, γιατί όλοι εποφθαλμιούν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και δεν τις αφήνουν στ' αζήτητα; Γιατί οι δανειστές, μαζί με τα "βαποράκια" τους, έκαναν κορυφαίο ζήτημα της αξιολόγησης την πώληση των λιγνιτικών μονάδων; Οι άθλιες πολιτικές, που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια οι βρώμικες ΜΚΟ, βύθισαν πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια κι οδήγησαν στην άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Απ' τους "οικοφασίστες", στους γνήσιους φασίστες. Λαμπρά!

ΥΓ. : Προκάλεσε ιδιαίτερα κακή εντύπωση η προσπάθεια του Συριζαίου βουλευτή Μουμουλίδη να δικαιολογήσει στην Κοζάνη το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων με το επιχείρημα ότι "χωρίς δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2 οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα είναι βιώσιμες". Και τότε, αφού "δεν θα είναι βιώσιμες", πώς λεβέντη μου ο Σταθάκης μιλά για "εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή" και ο Τομέας Ενέργειας του Σύριζα θέλει ο λιγνίτης ν' αποτελέσει στοιχείο του ενεργειακού ισοζυγίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25%; Θα στηριχτεί σε μονάδες που "δεν θα είναι βιώσιμες"; Και με κάτι τέτοια τερτίπια περιμένετε να μη "σας πάρουν με τις ντομάτες", εκεί  που τα είπες; Ο Σκουρλέτης τουλάχιστον λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους! Εκτός κι αν τυχόν τον έχουν αφήσει απ' έξω απ' τις μεγάλες μπίζνες, αυτές που έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να ηλεκτροδοτείται η χρεοκοπημένη χώρα με φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου