Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Maersk: Κοντά σε νέο deal για τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας

Από το worldenergynews.gr
Η πετρελαϊκή και ναυτιλιακή εταιρεία  Α.Ρ. Moller-Maersk θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Δανίας για τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα μέσα σε λίγες μέρες, δήλωσαν στο Reuters σήμερα Τρίτη 7/3/2017 πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις.

 Η συμφωνία θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στο δανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας που θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για τη Maersk.

Η εταιρεία επιδιώκει να ..
εστιάσει τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Θάλασσα και να προχωρήσει σε spin off τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της, μέσω λίστας ή συγχώνευσης.

Η δανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων, δήλωσαν οι πηγές. Αυτό θα επιτρέψει στην Maersk να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Δανίας, Tyra, όπου παράγεται πάνω από το 90% του φυσικού αερίου της χώρας.

 Ωστόσο, η Maersk θα πρέπει να συμφωνήσει ότι, αν η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει πάνω από $ 75 ανά βαρέλι, η εταιρεία θα καταβάλει το 5% από τα κέρδη της στο κράτος. Εάν η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει πάνω από $ 85 ανά βαρέλι, αυτό θα γίνει 10%. Ο τρέχων φορολογικός συντελεστής είναι 52%.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης, η κυβέρνηση είναι κοντά στην εξασφάλιση πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία, η οποία είναι απαραίτητη για την τελική εφαρμογή του.

Η συμφωνία θα ισχύει για τις εταιρείες Danish Underground Consortium, οι οποίες περιλαμβάνουν Shell, Chevron, την κρατική Nordsofonden, καθώς και τη Maersk.

"Καμμιά νέα συμφωνία για την Βόρεια Θάλασσα δεν έχει κλείσει. Υπάρχουν ακόμη οι διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter  το υπουργείο Οικονομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου