Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Μετά την Κύπρο, η ExxonMobil ενδιαφέρεται και για την ισραηλινή ΑΟΖ

Από το energypress.gr
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ExxonMobil και της Shell κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αντικείμενο την πιθανή δραστηριοποίησή τους στη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα Globes, η Shell δεν αναμένεται να ενδιαφερθεί για την ισραηλινή ΑΟΖ, όμως η ExxonMobil καλοβλέπει την συγκεκριμένη αγορά δεδομένης και της συμμετοχής της στον γ’ αδειοδοτικό γύρο της Κύπρου, όπου εξασφάλισε τα δικαιώματα ερευνών στο οικόπεδο 10 από κοινού με την Qatar Petroleum.

Από την πλευρά της Ιερουσαλήμ τονίζεται ότι..
η Exxon προετοιμάζει τα σχέδιά της για είσοδο στην ισραηλινή ΑΟΖ, καθώς κρίνει ότι μπορεί να επωφεληθεί από συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή και να κάνει χρήση κοινών υποδομών για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τις επαφές που είχε πρόσφατα ο Στάινιτς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τόνισε ότι «οι υπουργοί και οι εταιρείες μας συνεχάρησαν για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν μετά από χρόνια καθυστερήσεων. Σχεδόν όλοι υπέθεταν ότι το Λεβιάθαν ήταν χαμένο, ειδικά εν μέσω κρίσης στις πετρελαϊκές επενδύσεις».

Παράλληλα, ανέφερε πως «σε συναντήσεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, επισημάνθηκε η αλλαγή της εικόνας του Ισραήλ στον ενεργειακό κλάδο, από ένα μέρος που θα έπρεπε να αποφύγει κανείς σε μια υπεύθυνη χώρα, ικανή για επενδύσεις. Παρουσιάσαμε τα σχέδιά μας για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία και από το Ισραήλ προς την Κύπρο και την Ελλάδα, τα οποία συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου