Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Αξιοποίηση υδρογονανθράκων με διαφάνεια

Από το energypress.gr
Πλησιάζουν οι μέρες στις οποίες θα αντιληφθούμε ως λαός πως πράγματι τελικά υδρογονάνθρακες υπάρχουν…

Αυτό ίσως δεν το έχει αντιληφθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας δεν διαθέτει την κουλτούρα των «ορυκτών πόρων» και των έμμεσων διακυβευμάτων. Θα πρέπει το δυνατό συντομότερο να «εκπαιδευθεί» κατάλληλα το ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Οριζοντίως και καθέτως.

Η ανησυχία μου ως πολίτης είναι η εξής: σύμφωνα με το άρθρο 161 του νόμου 4001/2011, το 20% του ποσού από τα χρήματα των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πηγαίνει στο κράτος ως φόρος (Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών) και το 5% στις Περιφέρειες στις οποίες θα πραγματοποιούνται οι εξορύξεις.

Επειδή τα λεφτά θα είναι πολλά, πως θα γνωρίζω εγώ ο απλός πολίτης, ότι τα λεφτά δεν θα πηγαίνουν στις τσέπες ημετέρων; Μήπως πρέπει..
να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ στην οποία θα καταγράφονται αυτά τα ποσά ώστε ο πολίτης να βλέπει σε πραγματικό χρόνο ποιό το συνολικό ποσό του ταμείου, πόσα λεφτά μπήκαν στο ταμείο, πότε και από ποιά εταιρεία;

Κανείς δεν προτείνει να βγουν ανοικτά στο κοινό τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες. Πχ. δεν επιτρέπεται να βγουν ανοικτά στο διαδίκτυο τεχνικές πληροφορίες των κοιτασμάτων ή πληροφορίες που άπτονται θέματα εθνικής ασφάλειας, επιχειρηματικά μυστικά κλπ. Ο νοών νοείτω.
Κάποια στοιχεία όμως θα πρέπει οι πολίτες να τα γνωρίζουν όπως πχ. στη Νορβηγία όπου το αντίστοιχο pension fund το οποίο δημιουργήθηκε από τα χρήματα των υδρογοναθράκων έχει τα στοιχεία ανοικτά στο διαδίκτυο και τα οποία ανανεώνονται σε πραματικό χρόνο (αν προσέξει κάποιος για αρκετή ώρα τον δείκτη market value αυτός αλλάζει αναλόγως με την αξία του fund: https://www.nbim.no/en/the-fund/market-value/)
Πληροφορίες όσο αφορά την πολιτική διαφάνειας του εν λόγω Νορβηγικού fund δείτε εδώ: https://www.nbim.no/en/transparency/

Στη Νορβηγία έχει δημιουργηθεί και Ethical Council το οποίο ελέγχει τις επενδύσεις που πραγματοποιεί το Government Petroleum Fund το οποίο μάλιστα αποκλείει και συγκεκριμένες εταιρείες στις οποίες δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Government_Pension_Fund_of_Norway).

Θα πρέπει να ξεκινήσει λοιπόν η συζήτηση για τη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου διαφάλισης/διαφάνειας των οικονομικών πόρων που θα δημιουργηθούν από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Επειδή αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, παίρνουν χρόνια για να υλοποιηθούν, θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός των αντίστοιχων δομών/πλαισίων κλπ.

Μη περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Τα επόμενα 10-20 χρόνια μπορεί να φαίνονται μακριά, αλλά στο χώρο των ορυκτών πόρων ΔΕΝ είναι. Ας κοιτάξουμε μπροστά.

Στο σημείο αυτό να θυμίσω την πρόταση που είχα καταθέσει το 2015, σύμφωνα με την οποία μικρό ποσοστό των εσόδων του κράτους από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ορυκτά, να κατατίθεται σε Ειδικό Ταμείο για την Ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας (http://www.defence-point.gr/news/?p=120104).

Το όφελος από τα έσοδα του κράτους από τους ορυκτούς πόρους πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς όφελος της Εθνικής Άμυνας. Αυτό καταδεικνύει η διττή σχέση μεταξύ της Εθνικής Άμυνας και των ορυκτών πόρων. Η χρηματοδότηση να αφορά επίσης επιστημονική έρευνα σε ελληνική στρατιωτική τεχνολογία.

- Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου