Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Λοράν Φαμπιούς Κατά Τραμπ για τις Αποφάσεις Σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή

Από το energia.gr
Ο Λοράν Φαμπιούς, ο γάλλος πολιτικός που το 2015 προήδρευσε των συνομιλιών που οδήγησαν στην παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, κατήγγειλε σήμερα τις κινήσεις του αμερικανου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει να καταργήσει τις υιοθετηθείσες επί προεδρίας Ομπάμα κανονιστικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σήμερα ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

"Οι αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου αμερικανού προέδρου αναφορικά με τη μάχη κατά της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα προς τα πίσω", αναφέρει ο Φαμπιούς σε δήλωση που εξέδωσε.

Ο Φαμπιούς πρόσθεσε..
πως τέτοιες κινήσεις αντιβαίνουν στα μέτρα που υιοθετήθηκαν με τη συμφωνία του Δεκεμβρίου 2015, γνωστή ως συμφωνία COP21.

Ο Τραμπ υπέγραψε χθες μια διαταγή για την κατάργηση των κανονιστικών ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν επί Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα στηρίξει τη βιομηχανία του άνθρακα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη διεθνή συμφωνία για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Ο κύριος στόχος του Τραμπ είναι το πρόγραμμα Clean Power Plan του Μπαράκ Ομπάμα, που απαιτεί από τις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας -- ένας σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή η οποία επιτεύχθηκε από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή συνιστά μια κοινή πρόκληση για όλους και πως η συμφωνία του Παρισιού είναι ένα ορόσημο που κατέστη δυνατό χάρη στη σκληρή δουλειά της διεθνούς κοινότητας, της Κίνας και των ΗΠΑ περιλαμβανομένων.

Η Κίνα επιθυμεί να δείξει πως ηγείται των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής την οποία ο Τραμπ έχει στο παρελθόν απορρίψει ως "απάτη".

"Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να κινηθούν όπως επιτάσσουν οι καιροί, να επωφεληθούν των ευκαιριών, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να κάνουν ειλικρινώς βήματα για να ωθήσουν από κοινού προς την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας", δήλωσε ο Λου στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζουν οι πολιτικές άλλων χωρών για την κλιματική αλλαγή, ως μια υπεύθυνη μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα, η αποφασιστικότητα, οι στόχοι και οι κινήσεις πολιτικής της Κίνας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να αλλάξουν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
"Είμαστε πρόθυμοι να εργασθούμε με τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, να ενώσουμε τα χέρια για να προωθήσουμε τη διαδικασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για να προωθήσουμε από κοινού πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για ολόκληρο τον κόσμο, για να δημιουργήσουμε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου