Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ένα βήμα πιο κοντά το πετρέλαιο του Κατακόλου

Από το capital.gr
Στο Κατάκολο έχει εντοπιστεί ένα μικρό σε μέγεθος επιβεβαιωμένο κοίτασμα που όμως έχει ευρύτερη αξία και σημασία. Και αυτό διότι όταν θα ολοκληρωθεί η παραγωγική γεώτρηση που σχεδιάζεται από την παραχωρησιούχο εταιρεία Energean, θα έχουμε την πρώτη εγχώρια νέα παραγωγή πετρελαίου εκτός Πρίνου και μάλιστα σε μια περιοχή η οποία αυτόματα θα χαρακτηριστεί ως ενεργό παραγωγικό πετρελαϊκό σύστημα. 

Υπό την έννοια αυτή και καθώς υπάρχουν και άλλες παραχωρήσεις σε γειτονικές περιοχές, όπου αναζητούνται νέοι πιθανοί επενδυτές και εταίροι, έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις και οι διαδικασίες. 

Αυτές τις ημέρες λοιπό έγινε..
ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να έρθουν τα γεωτρύπανα που αναμένεται να βγάλουν στο φως περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου: υποβλήθηκε από την εταιρεία το Field Develompent Plan (FDP) και αναμένεται η έγκριση του στα τέλη Απριλίου ώστε προχωρήσει η επόμενη φάση που περιλαμβάνει τη σύνταξη και έγκριση μετά από δημόσια διαβούλευση και στην περιφέρεια Δ. Ελλάδος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών γύρω από την ΜΠΕ αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του 2018, ανοίγοντας το δρόμο ώστε στα τέλη της επόμενης χρονιάς, αρχές του 2019 να πραγματοποιηθεί η οριζόντια παραγωγική γεώτρηση από τη στεριά (δε θα στηθεί εξέδρα στη θάλασσα) και να ξεκινήσει η παραγωγή. 

Σημειώνεται ότι η άδεια εκμετάλλευσης είναι 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει συζητήσεις με στόχο να καθοριστεί η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα σε χερσαία περιοχή όπου έχουν καταγραφεί εμφανίσεις φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, το πετρέλαιο που αναμένεται να παραχθεί το 2019 από το Κατάκολο παρότι μικρό σε ποσότητα, έχει ευρύτερη σημασία καθώς θα είναι η πρώτη παραγωγή, του πετρελαϊκού συστήματος της Δ. Ελλάδας, γεγονός που θα επιτρέψει να εξαχθούν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα για την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές παραχωρήσεις. 

Τέλος, το ύψος της επένδυσης από την εταιρεία Energean προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή από το κοίτασμα του Κατακόλου υπολογίζεται στα 50 έως 60 εκατ. δολάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου