Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πως θα ισχυροποιηθούν τα ΕΛΠΕ το 2017 – Τα σχέδια για την ριζική αναδιάρθρωση του Ομίλου

Από το worldenergynews.gr
Μετά τα ιστορικά κέρδη της χρήσης 2016 με όρους καθαρής κερδοφορίας 329 εκατομμυρίων ευρώ και EBITDA 836 εκατομμυρίων ευρώ, ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) υπό την διοίκηση Γ. Στεργιούλη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, με στόχο το 2017 τα ΕΛΠΕ να βρεθούν σε ακόμη ισχυρότερη θέση.

Ποιοι θα είναι οι άξονες της στρατηγικής αυτής:


Αξιόπιστες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα σχέδια των ΕΛΠΕ, αλλά επισήμως δεν επιβεβαιώνει η διοίκηση για το 2017, οι βασικοί στόχοι είναι: 

1. Η κερδοφορία με όρους EBITDA 650 εκατομμύρια ευρώ για το 2017 έναντι 836 εκατομμύρια το 2016. 
2. Ο δανεισμός από 1,93 δις. θα μειωθεί το διάστημα 2017 και 2018, ωστόσο τα περιθώρια μείωσης δεν είναι τόσο μεγάλα.
3. Με όρους μετοχικής σύνθεσης η Paneuropean Oil and Industrial Holding του Ομίλου Λάτση ελέγχει το 45,5%, το 35,5% το ΤΑΙΠΕΔ και το 5,1% οι ξένοι θεσμικοί.
Με βάση ενδείξεις, εφόσον ανακάμψει η μετοχή των ΕΛΠΕ –υπάρχουν αυτά τα περιθώρια αρκεί να κλείσει και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας– σε βάθος χρόνου ο Λάτσης θα μπορούσε να είναι δυνητικός πωλητής μέρους της στρατηγικής συμμετοχής του.
4. Για τον ΔΕΣΦΑ όπου τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% και το ΤΑΙΠΕΔ το 65%, ένα εναλλακτικό σενάριο που τελεί υπό έρευνα είναι το ενδιαφέρον Ολλανδών.
Οι Ολλανδοί θέλουν να αποκτήσουν το 32% με 33%, καθώς και το management, αλλά εγείρεται ένα νομικό πρόβλημα για το εάν μπορεί ένας ιδιώτης να έχει το management εφόσον έχει ποσοστό μειοψηφίας.
Εάν προχωρήσει η λύση των Ολλανδών, τότε θα υπάρξει deal, εάν δεν προχωρήσει, τότε θα προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός.
5. Στο σκέλος της διύλισης και εμπορία πετρελαιοειδών που αντιπροσωπεύει το 75% των δραστηριοτήτων του Ομίλου και το 65% του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών στόχος είναι να ισχυροποιήσει τις συνεργασίες με τους βασικούς πελάτες του Ομίλου μέσω win–win συμφωνιών.
Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πελάτης των ΕΛΠΕ είναι Όμιλος Δημήτρη Μελισσανίδη, που αποτελεί πλέον ηγετικό όμιλο στην ελληνική αγορά.
6. Στο σκέλος του λιανικού εμπορίου πρατήρια, θα διατηρήσει τα υφιστάμενα μερίδια, αλλά δεν υπάρχει στόχος για περαιτέρω επέκταση.
7. Τα ΕΛΠΕ υπό όρους θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε πρωτόλεια μορφή, αλλά φαίνεται ότι αναπτύσσεται στον όμιλο των ΕΛΠΕ μια νέα στρατηγική.
Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την θέση των δανειστών για το μέλλον της ΔΕΗ.
8. Ο Όμιλος των ΕΛΠΕ θα αναθέσει σύντομα σε διεθνή οίκο να εκπονήσει μελέτη για τις συμμετοχές του ομίλου.
Στόχος της μελέτης αυτής είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις, για το πώς θα αξιοποιηθούν περισσότερο και εάν χρειαστεί σε κάποιες εξ αυτών να υπάρξουν και μετοχικές μεταβολές.
9. Ως προς το εξωτερικό η υπόθεση Ιράν έχει διευθετηθεί με όρους προφανώς ευνοϊκότερους σε σχέση με το παρελθόν για τα ΕΛΠΕ, ωστόσο υπάρχουν πηγές που αναφέρουν, ότι ο Όμιλος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, καθώς υπάρχει συνεργασία ΕΛΠΕ–Ιράν στο αργό πετρέλαιο.
10. Μεγάλα σχέδια υπάρχουν και στην έρευνα των υδρογονανθράκων, καθώς όπως διαφαίνεται, η νέα στρατηγική είναι η εκ του μηδενός έρευνα και αντιμετώπιση του ζητήματος.
11. Τα ΕΛΠΕ αποτελούν στόχο συνεργασίας για διεθνείς ομίλους ακόμη και για τον μεγαλύτερο Όμιλο στον κόσμο, την σαουδαραβική Aramco.
12. Τα ΕΛΠΕ δεν σχεδιάζουν να δανειστούν, αλλά εφόσον υπάρχει καλή τιμολόγηση, θα μπορούσε να συνάψει π.χ. ομολογιακό, αλλά με όρους κάτω από 3% επιτόκιο.

Συμπέρασμα

Τα ΕΛΠΕ δεν αποτελούν μια κρατική εταιρία που λειτουργεί με κρατικά κριτήρια.
Το management Στεργιούλη μπορεί να αποδειχθεί σημείο αναφοράς για τις μεγάλες αλλαγές που επίκεινται στον Όμιλο.
Τα ΕΛΠΕ αλλάζουν και γίνονται πιο ανταγωνιστικά αντιμετωπίζοντας και τα κακώς κείμενα αύξηση δανεισμού, ελεύθερες ταμειακές ροές, ταμειακά διαθέσιμα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου