Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ • ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι στρατηγικές επιλογές για την κοινωνική ασφάλιση απαιτείται, κατ’ αρχήν, να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της στη λειτουργία του οικονομικού και κοινωνικού σχηματισμού στη χώρα μας. 
Στην κατεύθυνση αυτή, κεντρικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η αποκατάσταση του διανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος στην Ελλάδα σήμερα όχι μόνο έχει καταργηθεί στην επικουρική ασφάλιση με την αντικατάσταση του, από το επισφαλές και αβέβαιο για το επίπεδο των συντάξεων σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, αλλά στην δημόσια συζήτηση στην χώρα μας, προτείνεται επιπλέον των πρόσφατων (2010-2016) κοινωνικο-ασφαλιστικών παρεμβάσεων, η περαιτέρω κεφαλαιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με την εφαρμογή του συστήματος των ατομικών λογαριασμών νοητής κεφαλαιοποίησης (Σουηδικό σύστημα) με διανεμητική χρηματοδότηση και στις κύριες συντάξεις. 

Η στρατηγική επιλογή του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης απομακρύνει..
την κοινωνική ασφάλιση από τις θεμελιώδεις αρχές της, μετατρέποντας το κοινωνικο-ασφαλιστικό δικαίωμα σε ατομική απόδοση, κατευθύνοντας παράλληλα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στις αποδόσεις και στις κρίσεις των κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών, με ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται, ως προς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και το βιοτικό επίπεδο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος της ενημέρωσης για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. Επιπλέον παρουσιάζεται άρθρο για την κρίση και την οικογένεια, με αφορμή το βιβλίο του Ν. Σιδέρη, «Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου