Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Το μέλλον του φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου σε διεθνές συνέδριο τον Μάρτιο στην Κύπρο

Από το energypress.gr
Τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή τους θα εξεταστούν στο τέταρτο Eastern Mediterranean Gas Conference (EMGC) που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία στις 14-15 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το EMGC είναι το κορυφαίο συνέδριο για όσους ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή. Στις εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν μέρος κορυφαία στελέχη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και εμπειρογνώμονες της περιοχής που συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενεργειακών πολιτικών στην Ανατολική Μεσόγειο για μια εις βάθος συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή. 

«Η φετινή διοργάνωση θα επικεντρωθεί στις στρατηγικές για..
την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων και την αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης καθώς και για την ενδυνάμωση των περιφερειακών δεσμών και της συνεργασίας ούτως ώστε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην περιοχή» δήλωσε ο John Royall, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Gulf Publishing Company.

Το EMGC θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, τις τάσεις των αγορών αλλά και της τεχνολογίας όσον αφορά τις έρευνες, τις γεωτρήσεις, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους αξιωματούχους της eni SpA για τους σχεδιασμούς τους για την ανάπτυξη των οικοπέδων που τους έχουν παραχωρηθεί μέσω του 3ου Γύρου Αδειοδότησης. Επιπρόσθετα, η Delek Drilling/Avner θα αναλύσει το πλάνο της για το Ταμάρ και το Λεβιάθαν.
Κεντρικοί ομιλητές του EMGC 2017 θα είναι ο Luca Bertelli, Chief Exploration Officer της eni SpA και ο Δρ. A.J. (Guus) Berkhout, Ιδρυτής- Διευθυντής του Centre for Global Socio-Economic Change.

Μεταξύ άλλων στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Shaul Meridor, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου. Επίσης οι Yaniv Friedman, Deputy Chief Executive Officer, της Delek Drilling/Avner, Matteo Restelli, Gas Infrastructure Development Manager της IGI Poseidon, Brenda Shaffer, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Χάιφας, Δρ. Πάνος Κελάμης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου, Dr. Naji Abi-Aad, Chief Operating Officer της Petroleb.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ από την Eni το 2015 έχει οδηγήσει στην αναθέρμανση των επενδύσεων και της δραστηριοποίησης στην περιοχή. Μόλις πρόσφατα η Κύπρος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 3ου Γύρου Αδειοδότησης και τα δικαιώματα εξόρυξης έχουν εκχωρηθεί σε τρεις ενεργειακούς κολοσσούς, την Eni, την κοινοπραξία Eni-Total, και την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης δικαιωμάτων ενεργειακής ανάπτυξης σε πέντε οικόπεδα της ΑΟΖ του. Με τη ζήτηση για φυσικό αέριο στην περιοχή να ξεπερνά την υφιστάμενη προσφορά, η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Η Eni αναπτύσσει ταχύρυθμα το Ζορ, η Noble και η Delek είναι στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν ενώ η ελληνική Energean Oil & Gas αναζητά οικονομικό συνεργάτη για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Τανίν και Καρίς στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Το συνέδριο χορηγεί η Deloitte και η Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων και υποστηρίζεται από την Tiger Offshore, τη Petroleum Economist, το World Oil, και το Gas Processing.

Η Gulf Publishing Company είναι μια διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εκδόσεις και στη διοργάνωση εκδηλώσεων στον τομέα της ενέργειας. Με έτος ίδρυσης το 1916, η Gulf Publishing Company παράγει και διανέμει κορυφαία κλαδικά περιοδικά (World Oil, Hydrocarbon Processing and Gas Processing), και παρέχει υπηρεσίες έρευνας, βάσεων δεδομένων, λογισμικού και διοργάνωσης εκδηλώσεων ειδικά για τις ανάγκες του τομέα της ενέργειας. Συνολικά, οι εξειδικευμένες εκδόσεις της Gulf Publishing Company καλύπτουν ένα κοινό πέραν των 100.000 επαγγελματιών (upstream και downstream) του κλάδου ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου