Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Α’ Βραβείο «Εταιρικής Διακυβέρνησης 2016» για τα ΕΛΠΕ στα Επιχειρηματικά Βραβεία «ΧΡΗΜΑ»

Από το energia.gr
Το Α’ Βραβείο στην κατηγορία «ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 2016» κατέκτησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κατά την απονομή των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, παρουσία εκατοντάδων θεσμικών εκπροσώπων και στελεχών επιχειρήσεων, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Τα βραβεία, που αποτελούν πλέον θεσμό για την ελληνική αγορά, διοργάνωσε για 14η συνεχή χρονιά η ETHOS MEDIA Α.Ε και το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ, υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), της Hellenic Venture Capital Association και του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Οι νικητές αναδείχθηκαν μέσα από 19 διαφορετικές κατηγορίες, όπως ψηφίστηκαν από 1627 αναγνώστες του περιοδικού και της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής εφημερίδας  ΧΡΗΜΑ Week, στην ιστοσελίδα hrima.ethosawards.eu.

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν..
οι καλύτερες εταιρείες, όπως προέκυψαν μετά από αξιολόγηση σε μια σειρά από κριτήρια όπως η πορεία των οικονομικών επιδόσεων, η σταθερότητά τους, η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς τους, η χρηματιστηριακή πορεία και η σχέση με τους επενδυτές, η προσπάθεια διεθνοποίησης, η καινοτομία, η έμφαση στις επενδύσεις κλπ.

Εκ μέρους του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. το Α’ Βραβείο «ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Αψούρης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του δήλωσε: 

« Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες της Διοίκησης της ΕΛΠΕ για την τιμητική βράβευση, αλλά και τα συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την άψογη οργάνωσή της. 

Εκτιμώ ότι το βραβείο που έχω την τιμή να παραλαμβάνω δεν αφορά στο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΛΠΕ, αλλά περισσότερο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, στη πορεία από μία Δημόσια Επιχείρηση που ιδρύθηκε με νόμο το 1998 σε μία εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου, της οποίας κινητές αξίες διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια Αθηνών, Λονδίνου και Λουξεμβούργου.

Σ’ αυτή τη διαδρομή, η συνειδητή υιοθέτηση των θεσμών της εταιρικής διακυβέρνησης έχει κομβική σημασία. Κατά τη διάρκεια των 6 ετών που εργάζομαι στα ΕΛΠΕ αποτελεί αταλάντευτη επιλογή της Διοίκησης της εταιρείας η υιοθέτηση του Κώδικα του ΣΕΒ, νυν ΕΚΕΔ, γιατί θεωρήσαμε αξιόλογη πρόκληση το να συγκρίνουμε το δικό μας σύστημα ΕΔ με αυτό του ΕΚΕΔ και έτσι να εξελιχθούμε. 

Αυτή η προσπάθεια απαιτεί χρόνο και σημαντική δαπάνη. Αξίζει τον κόπο; Να σας πω ότι στην αρχή κι εγώ ήμουν αρκετά σκεπτικός. Τώρα το πιστεύω ακράδαντα. Η εταιρική διακυβέρνηση είναι εργαλείο αξιοπιστίας, γιατί βελτιώνει:

- Την αποτελεσματικότητα της εσωτερικής οργάνωσης
- Την ανταγωνιστικότητα
- Τη διαφάνεια της οικονομικής δραστηριότητας 
- Την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των μετόχων από τον εταιρικό ιστότοπο, εξασφαλίζει αύξηση της θετικής ψήφου των ξένων θεσμικών επενδυτών κατά τουλάχιστον 30%. 

Κατά το 2016, εκτός από τη Δήλωση ΕΔ στην οποία προβαίνει η εταιρεία από το 2011 και τη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του 3016/2002, αλλά και του ΕΚΕΔ, με πρωτοβουλία του προέδρου της εταιρείας μας κ. Τσοτσορού, αυξήθηκε ο αριθμός των συνεδριάσεων του ΔΣ και των επιτροπών του, υιοθετήθηκε διαδικασία αξιολόγησης της λειτουργίας του ΔΣ και τροποποιήθηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του. 
Σε αυτές τις δράσεις αποδίδω τη σημερινή βράβευση για την οποία και πάλι σας ευχαριστώ.»  

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και απένειμαν βραβεία στους εκπροσώπους των βραβευμένων εταιριών, οι κ.κ.: Χαράλαμπος Γκότσης, Πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος, Ένωση Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.),  Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος, Hellenic Venture Capital Association, Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ),  Βασίλης Γκόβαρης, CFO, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ηρακλής Μπαμπλέκος, Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε), Ευαγγελία Καρατσόρη, Director Audit, KPMG, Δημήτρης Τάνος, Director Audit, KPMG,  Christian Thomas, Partner Advisory, KPMG και Ιωάννης Αχείλας, Partner Tax, KPMG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου