Από το worldenergynews.gr
Οι λιγνιτικές μονάδες ενδέχεται να καταστούν και πάλι φθηνότερες από τις μονάδες φυσικού αερίου
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου καθώς η ανοδική πορεία του τελευταίου διαστήματος, θα επηρεάσει την τιμή του φυσικού αερίου και ως εκ τούτου ενδέχεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό η τιμή του φυσικού αερίου των αγωγών, με το οποίο κατά βάση προμηθεύεται η ελληνική αγορά, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου την οποία και ακολουθεί με χρονική υστέρηση ενός εξαμήνου.
Με βάση αυτό το δεδομένο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που το τελευταίο διάστημα κινείται στην περιοχή των 50 δολαρίων το βαρέλι, αναμένεται να αποτυπωθεί στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύονται οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί από την ΔΕΠΑ, γύρω στον Απρίλιο και ενδέχεται να αλλάξει ..
τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού την τελευταία διετία.
Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε να αποτυπώνεται και στην τιμή του φυσικού αερίου η δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου, που είχε αρχίσει από τον Ιούνιο του 2015, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργήθηκαν συνθήκες ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμής μεταξύ των μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου.
Η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου που συμπαρέσυρε την τιμή του φυσικού αερίου, κατέστησε τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο για πρώτη φορά ανταγωνιστικές σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και παράλληλα οδήγησε σε μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, δηλαδή της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Είναι ενδεικτικό ότι η Οριακή τιμή του Συστήματος που τον Ιανουάριο του 2014 ήταν περί τα 65 ευρώ ανά MWh και τον Ιανουάριο του 2015 περί τα 61 ευρώ ανά MWh, τον Ιανουάριο του 2016 έπεσε στα 48 ευρώ ευρώ ανά MWh. Εξάλλου τον Οκτώβριο του 2014 η Οριακή Τιμή του Συστήματος ήταν στα 54 ευρώ ανά MWh, τον Οκτώβριο του 2015 στα 48 ευρώ ανά MWh και τον Οκτώβριο του 2016 βρισκόταν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 43 ευρώ ανά MWh.
Προσωρινή η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο;
Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια του 2016, το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο έχει υποχωρήσει αισθητά, αγγίζοντας το 29%, έναντι 38% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παράλληλα, το μερίδιο του φυσικού αερίου αυξήθηκε στο 23% έναντι 13% στο ενδεκάμηνο του 2015.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο λοιπόν ότι από τον Απρίλιο του 2017 όταν θα περάσει στις τιμές του φυσικού αερίου η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μετά και τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής, θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως επισημαίνουν παράγοντας της αγοράς δεν αποκλείεται να γυρίσουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν από δυο χρόνια. Με άλλα λόγια ενδέχεται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές να καταστούν και πάλι φθηνότερες από τις μονάδες φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να εισέρχονται πρώτες στο σύστημα.
Αυτό θα μπορούσε με έμμεσο τρόπο να οδηγήσει στην ενίσχυση του ρόλου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της συμμετοχής άνω του 50% όπου βρίσκεται σήμερα.
Ωστόσο η ύπαρξη των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ που ισχύουν πλέον, θα δώσει πρόσβαση στους ιδιώτες προμηθευτές τόσο στο λιγνίτη όσο και στα νερά.
Βεβαίως για να προβλέψει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί θα πρέπει να συνυπολογίσει έναν ακόμη παράγοντα κόστους και συγκεκριμένα την τιμή των ρύπων οι οποίοι επιβαρύνουν το κόστος των λιγνιτικών μονάδων.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η πορεία των τιμών των ρύπων στο Ευρωπαϊκά Χρηματιστήριο, αναμένεται να είναι ανοδική και ενδέχεται έτσι να ισοφαρίσει την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου