Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Επενδύσεις σε ΑΠΕ στη Βρετανία; Ποιες ΑΠΕ; Ποιες επενδύσεις;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Το 2010 η Βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά ένα Εθνικό Σχέδιο Υποδομών της χώρας, το οποίο έκτοτε επικαιροποιεί. Το Μάρτιο 2016 δημοσίευσε την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για το διάστημα μέχρι το τέλος της θητείας του Κοινοβουλίου και μετά. Το σχέδιο του Μαρτίου περιελάμβανε λεπτομέρειες για πάνω από 425 δισεκατομμύρια στερλίνες δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, σε διάφορους τομείς της οικονομίας (ενέργεια, επικοινωνίες, αντιπλημμυρικά έργα, επιστήμη και έρευνα, μεταφορές, απόβλητα και νερό). Στις αρχές Δεκέμβρη 2016 παρουσιάστηκε η φθινοπωρινή επικαιροποίηση, που περιλαμβάνει επενδύσεις 502,4 δισεκατομμύρια στερλίνες σε πάνω από 700 έργα στην περίοδο 2016/17 έως 2020/21. Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων, 206,3 δισεκατομμύρια στερλίνες, προβλέπεται για 96 ενεργειακά έργα, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στο νέο ..
.
πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C, στη ΝΔ Αγγλία. 138,3 δισεκατομμύρια στερλίνες, προβλέπονται για 123 έργα στον τομέα των μεταφορών και 74,8 δισεκατομμύρια στερλίνες, προβλέπονται για 20 έργα σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.



Η Green Alliance, μια απ' τις πολυάριθμες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις "πρασινάδες", εξέτασε λίγο πριν τα Χριστούγεννα τις τρεις τελευταίες επικαιροποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Υποδομών και διαπίστωσε πως στην τελευταία, φθινοπωρινή επικαιροποίηση έχουν "εξαφανιστεί" έργα συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων στερλινών, που προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς των ΑΠΕ και ιδίως στα αιολικά. Στο πιο πάνω γράφημα με γκρι γραμμή είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην εαρινή επικαιροποίηση, ενώ με την πορτοκαλί γραμμή στη φθινοπωρινή. Ανεξαρτήτως της διαφοράς των δυο γραμμών, την προσοχή πρέπει να τραβήξει η ραγδαία πτώση των "επενδύσεων", 95% μείωση απ' την περίοδο 2016/17 στην περίοδο 2020/21. Οπότε αμέσως ξεκίνησε η "γκρίνια", πως "η Βρετανία δεν θα πιάσει τον εθνικό της στόχο των ΑΠΕ" και "η Βρετανία δεν θα είναι συνεπής με τη δέσμευσή της στη Συμφωνία του Παρισιού". 


Στην πραγματικότητα ωστόσο η μείωση των "επενδύσεων" απλά αντανακλά την περικοπή των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ, που προέκυψε όταν ο Κάμερον είχε αντιληφθεί την αναποτελεσματικότητα των "επενδύσεων" σε αιολικά και Φ/Β και τον Απρίλιο 2014 ξεστόμισε το περίφημο "Get Rid of the Green Crap!". Χωρίς επιδοτήσεις τα αιολικά δεν μπορούν να επιβιώσουν, υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις.

Όσοι βεβαίως παρακολουθείτε το ιστολόγιο δεν περιμένετε από οργανώσεις σαν τη Green Alliance να σας πουν για τη μείωση των επενδύσεων στα αιολικά, καθώς ήδη απ' τον περασμένο Απρίλιο έχω γράψει πως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Κίνα κορύφωσαν το 2015 και μέχρι το 2020 ίσως έρχεται το τέλος των αιολικών. Τα τωρινά ευρήματα της Green Alliance απλά επιβεβαιώνουν την τάση. Και δείχνουν πόση μεγάλη ζημιά έκαναν στη χρεοκοπημένη χώρα Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος, με το όραμά τους για "2500MW νέα αιολικά & Φ/Β μέχρι το 2020", αλλά και το νέο νόμο για τις ΑΠΕ και την επανεπιβεβαίωση του "εθνικού στόχου" της Μπιρμπίλη. Όταν η Δυτική Ευρώπη εγκαταλείπει τα αναξιόπιστα αιολικά & Φ/Β με γοργά βήματα, εμείς θα συνεχίζουμε να συντηρούμε τις "πράσινες θέσεις εργασίας" Γερμανών και Δανών, με χρήματα που δεν έχουμε και δανειζόμαστε με όρους μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου