Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Γιατί η Σαουδική Αραβία ίσως δώσει τέλος στη μεγάλη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο σαουδικη αραβια
Από το energypress.gr
Το μεγάλο δράμα του ΟΠΕΚ ίσως να είναι τελικά μια παράσταση για ένα ρόλο.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, δήλωσε ότι ίσως να μην είναι απαραίτητη η παράταση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων παραγωγών για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια πέραν των αρχικών έξι μηνών που προβλέπονται και ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ελλείψεις. Μοιάζει με μια σύντομη και ανώδυνη λύση στο πρόβλημα της υπερπροσφοράς που ταλανίζει την αγορά πετρελαίου εδώ και δύο χρόνια και έφερε αρκετούς παραγωγούς στα όρια της κατάρρευσης.

Χρειάστηκε πολύς κόπος από..
τους Σαουδάραβες για να κλείσει η συμφωνία το Νοέμβριο, αλλά η λογική της έμοιαζε να είναι στερεή. Η υψηλή προσφορά είχε δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες στο βασίλειο και επίσης περιέπλεξε την επερχόμενη δημόσια προσφορά για ένα μικρό μερίδιο της Saudi Aramco.

Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας

Τα τελευταία στοιχεία από το Joint Organisations Data Initiative δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Φαίνεται πως καθώς έπεφταν οι υπογραφές, η Σαουδική Αραβία απολάμβανε υψηλό 35 ετών στις εξαγωγές της.

Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η τεράστια πτώση στην ποσότητα πετρελαίου που χρειάζεται η χώρα για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα καυτά καλοκαίρια στη Σαουδική Αραβία αυξάνουν τη ζήτηση για ηλεκτρισμό, κυρίως για τα κλιματιστικά, σε τέτοιο βαθμό που μέχρι πρότινος χρειάζονταν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, οι οποίες διπλασιάζονταν στα 900.000 βαρέλια ανά ημέρα στις κορυφώσεις της ζήτησης.

Αυτό, όμως, άλλαξε πέρυσι. Η λειτουργεία του σταθμού Wasit με καύσιμο το φυσικό αέριο επέτρεψε στο βασίλειο να περιορίσει τη χρήση αργού πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά ένα τρίτο – αποδεσμεύοντάς το για εξαγωγή. Επιπλέον, το βασίλειο περιέκοψε τις επιδοτήσεις καυσίμων, μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου κατά 2% ετησίως στους πρώτους 11 μήνες του 2016. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από το 2003 τουλάχιστον, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε το JODI να καταγράφει στοιχεία.

Αυτό άφησε τη Σαουδική Αραβία με πολλούς πόρους στη διάθεσή της, καθώς πραγματοποιούνταν οι διαπραγματεύσεις πέρυσι. Εκτός αν μείωνε την παραγωγή της, θα οδηγούνταν σε κατακλυσμό της αγοράς μέσα στο α’ εξάμηνο του 2017. Υπήρξαν, λοιπόν, οι κατάλληλες συνθήκες για να λύσει το πρόβλημα πείθοντας τους άλλους να μοιραστούν το φορτίο με ένα τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ παράλληλα μπόρεσε να επαναβεβαιώσει τα διαπιστευτήριά της ως ομαδικός παίκτης στους κόλπους του ΟΠΕΚ.

Μείωση της ζήτησης

Δεν γνωρίζουμε και δεν θα μάθουμε ποτέ ποιο ήταν το πραγματικό κίνητρο για να συμφωνήσει η Σ. Αραβία στις περικοπές. Όμως, αυτή η νέα ανάγνωση στα κίνητρα της χώρας έχει το πλεονέκτημα ότι εξηγεί γιατί ο Αλ-Φαλίχ εξετάζει μια εξάμηνη προθεσμία για τη συμφωνία και γιατί το βασίλειο ήταν προετοιμασμένο να δεχτεί μια τόσο βαθιά περικοπή της παραγωγής του. Το πλεόνασμα που διαθέτει θα έχει εξαφανιστεί μέχρι τότε και στη συνέχεια μπορεί να ενισχύσει και πάλι την παραγωγή ώστε να επανέλθουν οι εξαγωγές στο επιθυμητό επίπεδο.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε εύκολα να είναι ο καταλύτης ώστε να καταρρεύσει η συμφωνία ως τον Ιούνιο. Και δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Φαίνεται πως η κατάσταση σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί η Σ. Αραβία το υπόλοιπο καρτέλ και δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα.

Αν η διατήρηση των εξαγωγών είναι πιο σημαντική για τη Σ. Αραβία από την εξισορρόπηση της αγοράς, τότε το ίδιο ισχύει και για την παύση μιας συμφωνίας που ολοκληρώθηκε δύσκολα και χρειάστηκε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο.

του Τζούλιαν Λι

(Bloomberg)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου