Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πετρέλαιο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μείωση παραγωγής

Από το insider.gr
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα αρχίσουν να μειώνονται κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και τον Μάιο αναμένεται να αποφασίσουν οι χώρες παραγωγοί αργού αν θα εξακολουθήσει να ισχύει το καθεστώς μείωσης παραγωγής και για το β’ εξάμηνο του έτους, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo.

Μέχρι στιγμής τα παγκόσμια μακροοικονομικά μεγέθη έχουν ανταποκριθεί θετικά στη συμφωνία μεταξύ των χωρών του OPEC και όσων βρίσκονται εκτός OPEC να θέσουν πλαφόν στην παραγωγή προκειμένου να περιοριστούν οι πλεονασματικές ποσότητες παγκοσμίων. Η απόφαση που ελήφθη στις 30 Νοεμβρίου από τα κράτη-μέλη του OPEC ανέτρεψε την τάση των μελών του οργανισμού να παράγουν χωρίς όρια ενώ άλλοι μεγάλοι παραγωγοί εκτός του οργανισμού όπως είναι η Ρωσία υποσχέθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου με αντίστοιχες μειώσεις στην παραγωγή. Η τιμή του brent ήταν κατά 37 σεντς υψηλότερη στα 55,47 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο στις 9.18 τοπική ώρα.

Η μείωση στην..
παραγωγή ισχύει από 1η  Ιανουαρίου και αναμένεται ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazrouei, μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στο Αμπού Ντάμπι, «σε έξι μήνες θα πρέπει λογικά να επέλθει ισορροπία στις αγορές και είναι ακόμη αρκετά πρόωρο να αποφασίσουμε αν απαιτούνται επιπλέον μέτρα μείωσης της παραγωγής» ενώ σημείωσε ότι οι χώρες που έχουν ούτως ή άλλως «φυσική ροπή» να μειώσουν την παραγωγή, συμβάλλουν θετικά και στην παγκόσμια μείωση αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ ανέφερε ότι η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου δεν θα επέλθει προτού περάσουν δύο χρόνια.

Ο Barkindo εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες οι χώρες που συμφώνησαν για μείωση της παραγωγής θα τηρήσουν τη συμφωνία. «Σήμερα το πρωί συναντήθηκα  με τον υπουργό Ενέργειας του Ιράκ. Με διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα εκπληρώσει επαρκώς και εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της για μείωση της παραγωγής», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των μελών του OPEC και των χωρών εκτός του οργανισμού για να εξετάσει κατά πόσο τα κράτη συμμορφώνονται με τη συμφωνία θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 22 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερπροσφοράς κατά την τελευταία διετία. Στις αρχές του έτους η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε στα 35 δολάρια το βαρέλι για να φθάσει τα 45 δολάρια μετά τα μέσα του έτους ενώ η υπερπροσφορά αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται και το 2017. Αρνητική επίδραση άσκησε και η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, η προσπάθεια του Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές και η οικονομική ύφεση στις ανεπτυγμένες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου