Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Kάν' το όπως ο Πούτιν: Πώς να είσαι ο καλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο

Από το newmoney.gr
1. Δύναμη μετ' εμποδίων

Η βιομηχανία πετρελαίων της Ρωσίας, απέδειξε την δύναμή της τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγή, ενώ συγχρόνως ενδυναμώνει την μεγάλη ύφεση, μια σειρά οικονομικών κυρώσεων και την πιο απότομη πτώση στις τιμές πετρελαίων. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέκτησε ένα μετά-Σοβιετικό ρεκόρ εξαγωγής αργού πετρελαίου, παράγοντας 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το 2017 θεωρείται πως οι εταιρείες πετρελαίου, θα μπορούν να παράγουν ακόμα περισσότερο, αν τους ζητηθεί από το Κρεμλίνο.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδίμηρος Πούτιν, είπε πως μια παύση ή ακόμα και διακοπή, θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στις τρέχουσα υπέρ – προμηθευμένη αγορά. Αυτό συνέβη μετά από συμφωνία τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στα μέλη του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου, που θέλει να οριστικοποιήσει μια διακοπή τον Νοέμβριο. Πέρα από την συμφωνία όμως, αναλυτές υπολογίζουν πως..
η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή της για το 2017, από 1% σε 3%.


2. Επένδυση στα καλύτερα εργαλεία

Οι επενδύσεις των ετών '100 δολάρια το βαρέλι', αποφέρουν ακόμα κέρδη. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ρωσίας, Rosneft και Lukoil, έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια στην Σιβηρία, όπου έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν τους δείκτες πτώσης των μεγάλων τομών και σε κάποιες περιπτώσεις να επαναφέρουν ανάπτυξη. "Η Ρωσία έχει πολύ πετρέλαιο που μπορεί να παραχθεί σε ανταγωνιστικές τιμές, ώστε να μοιάζει ότι εισέρχεται σε έναν ανταγωνισμό υψηλότερων τιμών", λέει ο Christopher Haines, διευθυντής των ερευνών πετρελαίου και αερίου, BMI.

3. Κάψιμο λίπους – απόκτηση μυών

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πλήττουν την οικονομία της Ρωσίας, οδηγώντας την έτσι σε ύφεση, τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό ελλείμματος από το 2010 και μια έντονη πτώση στην αξία του ρούβλι – πτώση 50% έναντι του δολαρίου από το 2013. Αλλά το φτηνότερο συνάλλαγμα, είναι θετικό για τις Ρωσικές εταιρείες πετρελαίου. Επειδή παίρνουν δολάρια για το πετρέλαιο που πωλούν και πληρώνουν σε ρούβλι για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης, έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα κέρδη τους, κόβοντας τα έξοδα.

Read the rest of Bloomberg Businessweek's The Year Ahead in Energy.

4. Βρες το ρυθμό σου

Απώλειες από χαμηλές τιμές πετρελαίου είναι κυρίως υποκινούμενες από την κυβέρνηση, η οποία παίρνει το 37% των εσόδων από το πετρέλαιο και το αέριο. Το προηγούμενο έτος η κυβέρνηση απήντησε με μια αύξηση φορολογίας – έκπληξη για τις εταιρείες πετρελαίου. Αυτό βοήθησε την καθυστέρηση της επιδείνωσης της δημόσιας οικονομίας. Η απειλή ακόμα μιας ανόδου καραδοκεί στο 2017. Ο Vagit Alekperov, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Lukoil, προέβλεψε τον προηγούμενο μήνα πως η εθνική απόδοση θα ισοπεδωθεί τον επόμενο χρόνο και ενδεχομένως μειωθεί το 2018 ή το 2019, λόγω των φορολογικών σχεδίων.

"Η αγελάδα που μας δίνει γάλα σήμερα δεν τρέφεται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Alekperov.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου