Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΕΠΑ πλήρωσε cash 181 εκατ. δολάρια στη Botas

Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτα
Από το capital.gr
Μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν και αποτελούσε βάρος για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, οι περίφημες οφειλές προς την τουρκική Botas, αποτελούν παρελθόν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την καταβολή συνολικού ποσού ύψους 181 εκατ. δολαρίων κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο της διένεξης με την τουρκική εταιρεία. 

Πρόκειται για το ποσό το οποίο εγκρίθηκε να καταβληθεί από την ελληνική εταιρεία στο πλαίσιο της διαιτησίας των δύο πλευρών για μία διαφορά που προέκυψε από την μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2003. Η συγκεκριμένη σύμβαση έδινε ..
τη δυνατότητα στην τουρκική εταιρεία να αναθεωρήσει την τιμή προμήθειας, επικαλούμενη μεταβολή των συνθηκών εφόσον και το δικό της τιμολόγιο προμήθειας από τους πρωτογενείς προμηθευτές της αυξανόταν. Το πρώτο αίτημα αναθεώρησης είχε υποβληθεί το 2008 ενώ τον Οκτώβριο του 2010 η Botas ενημέρωσε την ελληνική εταιρεία για την οριστικοποίηση της αναθεώρησης της δικής της συμφωνίας προμήθειας (από την εταιρεία Socar) και μάλιστα αναδρομικά από το 2008. 

Έκτοτε είχε ξεκινήσει μια διελκυστίνδα για το ύψος της ελληνικής οφειλής, με της τουρκική εταιρεία να εμφανίζει "φουσκωμένο" λογαριασμό, ωστόσο μετά τη διαδικασία της διαιτησίας αφού πρώτα η ΔΕΠΑ εξόφλησε το μέρος της μη αμφισβητούμενης οφειλής. Μάλιστα ακόμη και μετά τη διαιτησία υπήρξαν συζητήσεις σε καλό κλίμα ώστε να υπάρξουν νέες διευκολύνσεις, που όμως πάγωσαν το καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. 

Παρά την καταβολή του σημαντικού αυτού ποσού, η οικονομική υγεία της ΔΕΠΑ παραμένει ισχυρή, με την εταιρεία να συνεχίζει να εμφανίζει μηδενικό δανεισμό και θετικό ταμείο και χρηματοροές. Η θετική εικόνα του ισολογισμού της ΔΕΠΑ  αποτελεί βεβαίως ισχυρό χαρτί για τους σχεδιασμούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις επενδυτικές ανάγκες της εταιρείας, η οποία υπενθυμίζεται συμμετέχει στην ανάπτυξη μιας σειράς από σημαντικά διεθνή και εγχώρια project που σχετίζονται με διεθνείς υποδομές καθώς και την εγχώρια επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου