Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Με ποιο τρόπο οι ηλικιωμένοι ρίχνουν τους μισθούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Με ποιο τρόπο οι ηλικιωμένοι ρίχνουν τους μισθούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
Από το mononews.gr
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας με τη διαμόρφωση των μισθών στην Ευρώπη; Γεγονός είναι ότι η αύξηση των μισθών έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα στην Γηραιά Ήπειρο και σύμφωνα με τους αναλυτές η εξέλιξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δημογραφικό πρόβλημα των χωρών της περιοχής: το ποσοστό των εργαζομένων μεγάλης ηλικίας αυξάνεται.

Θεωρητικά, μία μεγαλύτερη αγορά εργασίας θα έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες επιλογές απασχόλησης. Έτσι, αν οι εταιρίες επιθυμούν να περιλαμβάνουν στο προσωπικό τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη εμπειρία και προσόντα θα πρέπει να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικούς μισθούς.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη..
στην Ευρώπη. Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 10,1% τον Ιούλιο 2016 έναντι 10,8% που ήταν ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, οι μισθοί στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 1,8% το Μάρτιο 2016 και ο ρυθμός αύξησης τους κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στο 1,9% από το 2009 έως το 2016.

Άρα τι ακριβώς συμβαίνει; Φαίνεται ότι η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων εργαζόμενων στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο της HSBC Karen Ward, στην ευρωζώνη “η πτώση του ποσοστού ανεργίας μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας“.

Αν κοιτάξετε το παρακάτω διάγραμμα, μπορείτε να δείτε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων της ευρωζώνης ηλικιών 55-64 ετών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ήταν γύρω στο 60% το 2015, έναντι περίπου 37% το 1997.

Σύμφωνα με τη Ward: “Αυτή η τάση δείχνει να αντισταθμίζεται από τη συμμετοχή των πιο νέων σε ηλικία εργαζόμενων, και έτσι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, αν αυτή η συμμετοχή των νεότερων σε ηλικία εργαζόμενων είναι προσωρινή, τότε η πραγματική συμμετοχή είναι υψηλότερη και οι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη“.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ποσοστού ηλικιωμένων εργαζόμενων στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν αποτελεί τη μόνη αιτία που “καθηλώνει” τους μισθούς. Οι εταιρίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αρκετά νοικοκυριά βρίσκονται σε τέλμα και πιθανόν να μην δίνουν μάχη για την απόκτηση υψηλότερων μισθών όπως έκαναν στο παρελθόν.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα τάση στη ευρωζώνη είναι το αυξανόμενο ποσοστό εργαζομένων έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης -περίπου 22% το 2016 από 14% το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αναφέρει η HSBC.

Σε αυτή την κατηγορία πρέπει να αναφέρουμε και την Ελλάδα, όπου η αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην, με τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο και πάλι, η αύξηση των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας αποτελεί μια αξιοσημείωτη τάση που αξίζει την προσοχή – ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η Ευρώπη έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο και σταδιακά αρχίζουν να αναδεικνύονται τα προβλήματα που σχετίζονται με το δημογραφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου