Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

G20: Έκκληση από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσει η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για G20: Έκκληση από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσει η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020
Από το naftemporiki.gr
Τρεις από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου ζητούν από τους ηγέτες της G20 να εφαρμόσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το τέλος των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, στα πλαίσια της συνάντησης των τελευταίων στην Κίνα.

Η G20 έχει ήδη δεσμευτεί για τη «μεσοπρόθεσμη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την άσκοπη κατανάλωση». Εξάλλου, τον Μάιο, οι ηγέτες της ομάδας G7 δεσμεύθηκαν να επιτευχθεί ο στόχος πριν από το 2025.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τρεις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες Aviva, Aegon και Amlin, κάλεσαν..
τους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να δεσμευθούν να δώσουν τέλος στις επιδοτήσεις των εταιρειών ορυκτών καυσίμων εντός τεσσάρων ετών .

«Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτή επισημαίνεται από τη συμφωνία του Παρισιού που επετεύχθη το Δεκέμβριο του 2015, τα επόμενα βήματα σχετικά με τη δέσμευση αυτή έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό», αναφέρει η δήλωση.

Οι τρεις ασφαλιστικές διαχειρίζονται 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
«Η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της. Ο κίνδυνος μεγεθύνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στρεβλώνουν την αγορά ενέργειας. Οι επιδοτήσεις αυτές είναι απλά μη βιώσιμες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aviva, Μαρκ Γουίλσον.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα κράτη μέλη του συνεισφέρουν 160 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι η εκτίμηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τη ζημιά στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τις κυβερνήσεις. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το τελικό ποσό ανέρχεται στα 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ή 10 εκατομμύρια ανά λεπτό.

Πέρυσι οι ΗΠΑ και η Κίνα εξέδωσαν κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα αξιοποιηθεί η προεδρία της Κίνας στη G20 ώστε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση. Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο δέχτηκαν ένα πλήγμα κατά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα, όταν δεν τηρήθηκε το ίδιο πρωτόκολλο υποδοχής με τους άλλους διεθνείς ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου