Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Trader "στοιχημάτισε" για πετρέλαιο στα 100 δολάρια στα τέλη του 2018

Από το capital.gr
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αγορά χριστουγεννιάτικου λαχείου. Γιατί πράγματι εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα αποφέρει στον εμπνευστή της σημαντικά κέρδη. Ο λόγος για το "στοίχημα” που έβαλε trader προαγοράζοντας συμβόλαια πετρελαίου που θα είναι επικερδή εφόσον η τιμή διαμορφωθεί στα 100 δολάρια το Βαρέλι το Δεκέμβριο του 2018. 

Βεβαίως τα future συμβόλαια του εν λόγω trader δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντιπροσωπευτικά για τα πιστεύω της αγοράς ως προς τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου. 

Ωστόσο είναι γεγονός ότι έστω και μεμονωμένα, υπάρχουν κάποιοι παίκτες που παίρνουν bullish θέσεις προσβλέποντας σε ανοδικό κύκλο της αγοράς. Άλλωστε ακόμη και το συμβόλαιο για τα 100 δολάρια είναι μικρού μεγέθους, όπως διευκρινίστηκε από κύκλους της αγοράς. 

Σε κάθε περίπτωση αυτή ..
τη στιγμή υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για ανοδική κίνηση των τιμών, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία. Εφόσον οι δεσμεύσεις των παραγωγών υλοποιηθούν βάσει της συμφωνίας, ο διεθνής οργανισμός ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση μπορεί να υπερκεράσει την προσφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Να θυμίσουμε εξάλλου ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου WTI το 2017 στα 57,5 δολάρια από 55 δολάρια προηγουμένως.

Και επειδή η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι ο κυρίαρχος παίκτης και ο trend maker της αγοράς πετρελαίου παραμένει σταθερά η Σαουδική Αραβία, έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι ο παραγωγός με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κόσμο θεωρεί ότι τα έσοδα του 2017 θα είναι κατά 46% ενισχυμένα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής που θα οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών. 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε προ ημερών από το υπουργείο οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, το βασίλειο αναμένει να εισπράξει από πωλήσεις πετρελαίου 480 δις riyals (128 δισ. δολάρια) το 2017 έναντι 329 δισ. riyals το 2016. 

Σύμφωνα με το Gulf Research Center τα έσοδα αυτά που προϋπολογίζει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αντιστοιχούν σε μέση τιμή της τάξης των 60 δολαρίων το βαρέλι για το 2017.  

Βεβαίως εκτός από τη Σαουδική Αραβία υπάρχουν ακόμη μια σειρά από παράγοντες και παραμέτρους που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών, όπως η εξέλιξη των αποθεμάτων ή οι αποφάσεις των ΗΠΑ για το σχιστολιθικό πετρέλαιο. 

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Kemp στο Reuters οι αποθήκες πετρελαίου θα συνεχίσουν να παραμένουν γεμάτες μέχρι τους πρώτους έξι μήνες του 2017 και θα αρχίσουν να αδειάζουν από τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Επομένως σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η εξισορρόπηση της αγοράς αναμένεται να συμβεί από το δεύτερο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Σημειώνεται ότι η ανάλυση του Reuters στηρίζεται στις καμπύλες τιμών για τα futures του brent.

Τέλος η αγορά πετρελαίου αναμένει ένα σαφές πρώτο δείγμα γραφής από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, με τον Ν. Τραμπ να έχει σαφώς φανερώσει την πρόθεσή του να ενισχύσει και να τονώσει την παραγωγή του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου