Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τα ΕΛΠΕ αγοράζουν τα όργανα μέτρησης για την δυσοσμία

Από το thessnews.gr
Ανακοινώσεις για τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην προσπάθεια εξιχνίασης του φαινομένου της δυσοσμίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη.

Στην σχετική συνέντευξη τύπου της διοίκησης Τζιτζικώστα παρουσία της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Καθηγήτριας, Ντίνας Σαμαρά και εκπροσώπων των ΕΛΠΕ.

Όπως ενημέρωσε..
ο Περιφερειάρχης, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ερευνητική μελέτη από το Τμήμα Χημείας το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μήνες και προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα αφορά  δειγματοληψίες και μετά χημικές αναλύσεις επιχειρώντας για πρώτη φορά στα χρονικά να προσδιορίσει τις δύσοσμες ουσίες.

Όμως επειδή απαιτείται εξειδικευμένος και ακριβός τεχνολογικός εξοπλισμός του οποίου το τμήμα Χημείας δεν διαθέτει,  τα ΕΛΠΕ, μετά από αίτημα της Περιφέρειας, θα αγοράσουν και θα δωρίσουν τον εξοπλισμό ύψους 125.000 ευρώ στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος.

Παράλληλα ο Απ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε ότι πάρθηκε απόφαση για αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό (προϋπολογισμού 133.000 ευρώ) , ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο.

Στην ερώτηση, πως γίνεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το φαινόμενο της δυσοσμίας ένας εν δυνάμει ελεγχόμενος να δωρίζει τον εξοπλισμό, ο κ. Τζιτζικώστας επικαλέστηκε το οικονομικό ασφυκτικό πλαίσιο που υπάρχει στην Αυτοδιοίκηση διαμηνύοντας χαρακτηριστικά ότι «θα βρει άσχημα το μπελά του όποιος ευθύνεταιΘα πέσουν καμπάνες. Τα ΕΛΠΕ λένε ότι δεν έχουν εμπλοκή. Δεν θα κάνουν αυτοί τους ελέγχους και τις έρευνες. Απλά χρηματοδοτούν το εργαλείο».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κορωναίος, Διευθυντής εταιρικών σχέσεων των ΕΛΠΕ τόνισε πως «είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν έχουμε ευθύνη.  Έχουμε εμπιστοσύνη για το τι γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις μας και για αυτό θέλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης και χρηματοδοτούμε τον εξοπλισμό».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραλαβή των μηχανημάτων θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο με την κ. Σαμαρά να ενημερώνει ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα κρατήσει 18 μήνες. «Μολις προμηθευτούμε τον εξοπλισμό θα ξεκινήσουμε να έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου