Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στον ανταγωνισμό Aramco - Rosneft στην ασιατική αγορά θα κριθεί η επιτυχία της συμφωνίας στον ΟΠΕΚ

Από το energypress.gr
Δυο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές επιχειρήσεις διεθνώς, η σαουδαραβική Saudi Aramco και η ρωσική Rosneft, διαγκωνίζονται για να αποσπάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο από τη διαρκώς αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά, έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένα και μεγαλεπήβολα σχέδια για την περαιτέρω εξάπλωση των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.

Δεδομένου ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Ασία αναμένεται να βαίνει αυξητικά στο προσεχές μέλλον, η διοχέτευση των απαιτούμενων ποσοτήτων στις ασιατικές αγορές αποτελεί αντίβαρο στην προσπάθεια για μείωση της παραγωγής.

Από την άποψη αυτή, αρκετοί είναι οι αναλυτές που..
εκτιμούν, έστω και προσθέτοντας μια δόση υπερβολής, ότι σε αυτό το πεδίο θα δοκιμαστούν εν πολλοίς στην πράξη οι προοπτικές υλοποίησης και διατήρησης των συμφωνηθέντων από τον ΟΠΕΚ στη Βιέννη και στις διαβουλεύσεις με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του.

Ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δυο αυτών εταιρειών είναι ότι βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Άρα, η πορεία τους σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την κρατική πολιτική και εν προκειμένω από την αποφασιστικότητα με την οποία Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα κινηθούν ως προς την τήρηση ή μη των συμφωνηθέντων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Aramco θα διαθέσει μέρος των κεφαλαίων που θα αντλήσει από μια περιορισμένη πώληση μετοχών με σκοπό να αναμορφώσει το επενδυτικό και οικονομικό της πλάνο, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ.

Από την άλλη, το 25% των μετοχών της Rosneft έχει ήδη περάσει σε χέρια ιδιωτών, ενώ παράλληλα είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τόσο η Aramco όσο και η Rosneft επιδιώκουν την μερική ιδιωτικοποίησή τους, ενώ επίσης τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Ρωσία, έχουν λαμβάνειν από διατήρηση της τιμής του αργού σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου