Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Απίστευτη αιολική παραγωγή 32 χιλ. MWh και έκτακτο φορτίο από ΔΕΠΑ σώζουν το ενεργειακό σύστημα – Σε "συναγερμό 2" η αγορά– Έντονο παρασκήνιο για το ποιος θα «πληρώσει» την κρίση

Από το energypress.gr
Στο επίπεδο 2, της επιφυλακής έχει ανέβει ο συναγερμός στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει συγκληθεί η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία πραγματοποίησε χθες μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία συνεχίζεται σήμερα με τη συμμετοχή των μεγάλων καταναλωτών.

Το πρόβλημα που έχει αποκαλύψει το Energypress πάντως φαίνεται να βαίνει προς εξομάλυνση για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος αφορά στην κινητοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία κατάφερε να φέρει νέα φορτία και πιο μπροστά την παράδοση ενός μεγάλου φορτίου 130 χιλιάδων κυβικών, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να έρθει τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στη Ρεβυθούσα και επιδιώκεται να έρθει πιο σύντομα παρά τις αντιξοότητες του καιρού.

Ο δεύτερος λόγος είναι..
η σημαντική παραγωγή ΑΠΕ και συγκεκριμένα των αιολικών που για σήμερα προβλέπεται να προσφέρουν στο σύστημα 32000 πολύτιμες μεγαβατώρες.

Όπως αναφέρουν στο Energypress πηγές της αγοράς, η παραγωγή αυτή στην κυριολεξία κρατά όρθιο το ενεργειακό σύστημα.

Από την άλλη μεριά οι προβλεπόμενες εξαγωγές – εισαγωγές για σήμερα είναι 13000 μεγαβατώρες, όγκος ιδιαίτερα υψηλός για τους γνωστούς λόγους που έχει επισημάνει το Energypress (κρίση στη Γαλλία και έξαρση του εμπορίου ενέργειας).

 Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και για τη σημερινή ημέρα προβλέπεται σημαντική παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου ενώ μπαίνουν σχεδόν το σύνολο των λιγνιτών της ΔΕΗ, αλλά και τα υδροηλεκτρικά.

Οι ειδήσεις αυτές είναι σημαντικές καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται η πιο κρίσιμη αφού η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται ότι θα φτάσει στις 227 χιλιάδες μεγαβατώρες και θα είναι η μεγαλύτερη των ημερών.

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος της σημερινής και της αυριανής ημέρας, τότε το Σάββατο αναμένεται να επέλθει εξομάλυνση με δεδομένο ότι έρχεται το μεγάλο φορτίο των 130 χιλιάδων κυβικών από την αλγερινή Sonatrach.

Πρόκειται για το δεύτερο έκτακτο φορτίο αφού τη Δευτέρα ήρθε ένα ακόμη πλοίο LNG 75 χιλιάδων κυβικών ενώ προηγουμένως είχε κινητοποιηθεί η ΔΕΠΑ ώστε να επισπευσθεί η παράδοση ενός ακόμη φορτίου 75 χιλ. κμ που επρόκειτο να παραδοθεί στις 28 Δεκεμβρίου και τελικά παραδόθηκε στις 10 του μήνα. Τα δύο φορτία αυτής της εβδομάδας είναι εξωσυμβατικά και η προμήθειά τους κατέστη εφικτή μετά από την έντονη κινητοποίηση και την προσωπική ανάμειξη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Θ. Κιτσάκου.

Συσκέψεις

Μετά την αναβάθμιση του επιπέδου του συναγερμού χθες στο επίπεδο της επιφυλακής, ξεκίνησε το απόγευμα στη ΡΑΕ σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων , η οποία ήταν μαραθώνια, κράτησε μέχρι πολύ αργά το βράδυ, και συνεχίζεται σήμερα με τη συμμετοχή και των μεγάλων καταναλωτών.

Το ζητούμενο πλέον είναι να αποτιμηθεί η κατάσταση και να διαπιστωθεί εάν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα.

Ήδη κάποιοι διακόψιμοι πελάτες όπως χαλυβουργεία έχουν κόψει τις καταναλώσεις αερίου ενώ θα εξεταστεί εάν θα χρειαστεί να υπάρξουν και άλλες περικοπές ή ακόμη και διακοψιμότητα στο ρεύμα.

Στον αντίποδα πάλι, υπάρχουν εισηγήσεις για να μπουν εμπόδια στις εξαγωγές, ωστόσο είναι σαφές ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τεκμηριωθεί πλήρως η απόφαση στον ENTSO-E. Οι περικοπές εξαγωγών θεωρείται ότι αντιτίθενται στο πνεύμα της Ενεργειακής Ένωσης. Στο παρελθόν είχαν γίνει με Υπουργικές Αποφάσεις (είναι μια δυνατότητα που υπάρχει στα σχέδια διαχείρισης κρίσης) ωστόσο δεν είναι από τις λύσεις που προκρίνει η Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου