Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΤΣΟΤΣΟΡΟΣ: ΤΑ ΕΛΠΕ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΣΟΤΣΟΡΟΣ: ΤΑ ΕΛΠΕ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Από το voria.gr
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ θέτει ως στόχο την κατοχύρωση του Ομίλου στους κορυφαίους της παγκόσμιας αγοράς των διυλιστηρίων, κόντρα στην αρνητική συγκυρία.

Με υψηλά λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA), άνω των 700 εκατ. ευρώ, θα κλείσει και το 2016 για τα ΕΛΠΕ, σε μία χρονιά που παρότι τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 30%, ο Όμιλος αναμένεται να εμφανίσει καθαρή κερδοφορία ενισχυμένη έως και κατά 70%, δηλαδή άνω των 76 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 είχε ζημίες 369 εκατ. και πέρυσι κέρδη της τάξης των 45 εκατομμυρίων.

Τα παραπάνω δήλωσε ..
ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ, καθηγητής, Ευστάθιος Τσοτσορός απαντώντας σε ερώτηση της Voria.gr, σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, ο οποίος ως κύρια δραστηριότητά του έχει την διϋλιση πετρελαίου, την παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων τους και την εμπορία τους.

"Στόχος μας είναι τα ΕΛΠΕ να ενταχθούν στην κορυφαία ομάδα των διϋλιστηρίων διεθνώς, σε αυτό το 25% των εταιρειών που εγγυάται τη βιώσιμη συνέχιση της λειτουργίας τους αλλά και την ανάπτυξή τους, θωρακίζοντας έτσι τον Όμιλο μετά από μία δύσκολο περίοδο που ανάγκασε είκοσι και πλέον διϋλιστήρια να διακόψουν λειτουργία", είπε ο κ. Τσοτσορός.

Για τον πρόεδρο του Ομίλου, πολύ θετικά λειτούργησε η μείωση του υψηλού χρηματο-οικονομικού κόστους που βάρυνε τα ΕΛΠΕ συνεπεία των επενδύσεων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που είχαν γίνει στην προηγούμενη εξαετία και που στο σύνολό τους είχαν χρηματοδοτηθεί από δανεισμό.

Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στις πολλές πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο (το 65%-70% του κύκλου εργασιών αφορά το business unit των πετρελαϊκών) λόγω του διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, του ενεργειακού μετασχηματισμού που επιβάλουν οι αλλαγές στο κλίμα, η κατεύθυνση προς την μεταπετρελαϊκή εποχή.

"Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια μέσω συνεργασιών με εταιρείες περιφερειακών αγορών όπως του Ιράν, με την ρωσική Rosneft, με το Ιράκ, ενώ έχουν προσεγγίσει με την Αίγυπτο και πιθανώς να υπάρξει προσέγγιση και συνεργασία και με την Λιβύη. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που επιβάλλει η διεθνή αγορά", κατέληξε ο κ. Τσοτσορός.

Να σημειωθεί ότι κάτω από τον Όμιλο λειτουργούν 50 ανώνυμες εταιρείες, οι μισές εκτός Ελλάδος, με δραστηριότητες στη διϋλιση αργού και την παραγωγή πετρελαιοειδών, τη λιανική τους εμπορία σε Ελλάδα και Βαλκάνια, τα πετροχημικά, στο φυσικό αέριο με τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison ενώ έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και στις ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου