Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Επίθεση με μπογιές από κουκουλοφόρους κατά του προέδρου των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορού (φωτο + βίντεο)


Από το magnesianews.gr
Επίθεση κουκουλοφόρων και ρίψη με μπογιές κατά του προέδρου των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) Στάθη Τσοτσορού, ο οποίος εκείνη την ώρα έδινε διάλεξη με θέμα «Διοίκηση σε περιόδους αβεβαιότητας: Ο ενεργειακός τομέας κατά τη μετάβαση στη μετα-πετρελαϊκή εποχή» σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Νεάπολη. Ο κ. Τσοτσορός ήταν καλεσμένος προκειμένου να μιλήσει για..
την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, ωστόσο η εκδήλωση σημαδεύτηκε από την εισβολή της ομάδας «Τερμίτες» οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά του καπιταλισμού. Παρά τον αιφνιδιασμό των παρευρισκομένων ο Λέκτορας του Π.Θ. . Γιώργος Σταμπουλής επιχείρησε να σταματήσει την επίθεση των κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να δεχθεί ο ίδιος επίθεση με μπογιές και σπρέϋ που είχε ως συνέπεια να μεταφερθεί από ασθενοφόρο του ΕΑΚΒ με ελαφρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Μπογιές δέχθηκαν και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος καθώς και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, ενώ παρά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αίθουσα Α2 που πραγματοποιούνταν η διάλεξη οι περισσότεροι επέλεξαν να παραμείνουν καθώς ο κ. Τσοτσορός διατήρησε την ψυχραιμία του και επέλεξε να συνεχίσει την ομιλία του κανονικά. Μάλιστα όταν κατέφθασε πλήρωμα του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει προληπτικά στο Νοσοκομείο Βόλου εκείνος υπέγραψε έγγραφο προκειμένου να παραμείνει και να συνεχίσει τη διάλεξη. Μετά το τέλος της διάλεξης ο κ. Τσοτσορός απέφυγε για κάνει κάποιο σχόλιο και αναχώρησε για την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός για τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Βόλου, κάτι που έχει προβληματίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Γ.Πετράκος: Φασιστικής νοοτροπίας αυτές οι συμπεριφορές

«Μετά τη λήξη της διάλεξης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος εμφανώς προβληματισμένος από τα γεγονότα που προηγήθηκαν δήλωσε πως «το Πανεπιστήμιο είναι ένας ανοιχτός και ελεύθερος χώρος διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει την αντίθεσή του και τη διαμαρτυρία του. Ακόμη και ακραίες απόψεις, σε ένα διάλογο που είναι ανοιχτός για τον καθένα. Συνεπώς οι συμπεριφορές αυτές, πέρα από το ότι κατά την άποψή μου είναι φασιστικής νοοτροπίας, είναι έξω από τα όρια μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτό είναι ευρύτερο ζήτημα Δημοκρατίας. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί νέα παιδιά έχουν τόσο εγκλωβισμένες απόψεις και αδυνατούν πραγματικά να μπουν σε μια λογική να συζητήσουν αυτό το οποίο έχουν ως άποψη και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να εκφραστούν είναι η επιθετικότητα.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός θα εξεταστούν κάποιες αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας του Πανεπιστημίου ο κ. Πετράκος δήλωσε πως «θα υπάρξουν συζητήσεις, διότι τέτοιες επιθετικές συμπεριφορές οι οποίες μάλιστα είχαν ως συνέπεια να μεταφερθούν άτομα στο νοσοκομείο, δεν έχουμε ξαναζήσει» ενώ αναφορικά με το κτίριο Παπαστράτου το οποίο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο κουκουλοφόρων σε περιπτώσεις επεισοδίων στο κέντρο του Βόλου, ο πρύτανης του Π.Θ. σημείωσε πως «αυτό είναι μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν μπορώ να αντιμετωπίσω μόνος μου, ούτε μόνο του το Πανεπιστήμιο. Αντιλαμβάνεστε ότι θέματα ασφάλειας δεν είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου, αλλά αρμοδιότητα άλλων φορέων»

Π.Σκάγιαννης: Καταλύεται το άσυλο από «ιδιωτική αστυνομία»

Από την πλευρά του ο πρώην Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Παντελής Σκάγιαννης με αφορμή την επίθεση κουκουλοφόρων εντός του Πανεπιστημίου τόνισε σε αυστηρό ύφος πως «οι πολιτικές διαμαρτυρίες μπορεί να είναι νόμιμες, αλλά οι πολιτικές βιαιότητες και βαρβαρότητες δεν μπορεί να υπάρχουν σε ένα πανεπιστημιακό χώρο. Ο καθένας έχει δικαίωμα έκφρασης και αυτό που έγινε σήμερα εδώ είναι παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι μια προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος του «εκφράζεστε» από αυτόν ο οποίος εκφράζει μια οποιαδήποτε άποψη. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να καταλύεται το άσυλο από «ιδιωτική αστυνομία» διαφόρων, διότι αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της αστυνομίας. Κάποιοι δημιουργούν μια ιδιωτική αστυνομία και μέσω αυτής καταργούν το άσυλο. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να εμφανίζεται ποτέ. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην εμφανίζεται στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για το επεισόδιο

Με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απερίφραστη καταδίκη μας στη φασιστικού χαρακτήρα επίθεση ομάδας τραμπούκων σε βάρος του καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Σταμπουλή και του καλεσμένου στο μάθημα του, Στάθη Τσοτσορού, ο οποίος είναι πρόεδρος των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια). Είναι απίστευτο το ότι αυτή η κατάπτυστη ενέργεια συνέβη στη διάρκεια μεταπτυχιακού μαθήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Είναι αδιανόητο ότι μια φασιστική ομάδα καταλύει με βάρβαρο τρόπο το Πανεπιστημιακό άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαική λειτουργία. Η δημόσια ζωή της πόλης μας, οι εκδηλώσεις και η λειτουργία του πανεπιστήμιου δεν μπορούν να είναι όμηροι των διαθέσεων κάθε φασιστικής ομάδας που θέλει να επιβάλει την αυθαιρεσία της με την βία. Καλούμε κάθε θεσμό της κοινωνίας, κάθε μαζικό φορέα της πόλης μας, κάθε δημοκρατικό πολίτη να υψώσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Δεν θα περάσει ο φασισμός , δεν πρέπει η δημοκρατική κοινωνία του Βόλου να επιτρέψει να γυρίσουμε σε εποχές ζούγκλας όπου φασιστικές συμμορίες τρομοκρατούν την δημόσια ζωή και καταλύουν τη λειτουργία του πανεπιστήμιου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου