Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Επιτέλους επίσκεψη στο λιγνίτη; Ένα δωράκι για το Σκουρλέτη και τους συμβούλους του.


Από το greeklignite.blogspot.gr
O απ' τον Ιούλιο 2015 Υπουργός Ενέργειας αποφάσισε επιτέλους, μετά από 16 μήνες, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας. Εντελώς σημειολογικά, ο προκάτοχός του και πρώην "σύντροφος" Παν. Λαφαζάνης είχε χρειαστεί μόλις 2 μήνες, αλλά είναι πια γνωστό πως η λέξη "λιγνίτης" δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιο του Σκουρλέτη. Ίσως γι' αυτό το λόγο πρώτα έγινε γνωστή η διάσπαση του Υπουργείου του στα δυο κι έπειτα μαθεύτηκε η (όπως-όπως κι έτσι, μόνο για να βγει η υποχρέωση), επίσκεψη. Για το λόγο αυτό σήμερα έχουμε ένα δωράκι για το Σκουρλέτη και τους συμβούλους του, Έλληνες και Γερμανούς..

Ξεκινούμε λοιπόν με το επάνω διάγραμμα, που δείχνει την ανά μήνα παραγωγή ηλεκτρισμού στη Γερμανία το 1ο δεκάμηνο 2016. Με τη γκρι στήλη είναι τα "συμβατικά" εργοστάσια, με το ανοιχτοπράσινο τα αιολικά, με το κίτρινο τα Φ/Βικά. Τι είπαμε ηλεκτροδότησε τη Γερμανία το 2016; Καταλαβαίνει κανείς κάτι απ' αυτό..
το διάγραμμα στο Υπουργείο της Μεσογείων;


Πάμε στο 2ο διάγραμμα, που δείχνει την ανά έτος εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος από κάθε πηγή. Δείτε πώς αυξάνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία η εγκατεστημένη ισχύς, αύξηση που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα αιολικά και τα Φ/Βικά. Αύξηση χρυσοπληρωμένη απ' τους Γερμανούς καταναλωτές, που, μετά από μια δεκαετία ξέφρενης μανίας με την Energiewende τους, κατέληξαν το 2016 να ηλεκτροδοτούνται, όπως φαίνεται στο 1ο διάγραμμα, κυρίως απ' τα "συμβατικά" εργοστάσια. Και το κόστος για τους καταναλωτές θα συνεχίσει ν' αυξάνεται, καθώς ...
εκκρεμεί η κατασκευή πανάκριβων υπογειοποιημένων δικτύων μεταφοράς για να διαχυθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας της αιολικής παραγωγής και να μη γίνει και στη Γερμανία ό,τι έγινε στη Νότια Αυστραλία.


Πάμε στο 3ο διάγραμμα, που δείχνει την ανά μήνα ηλεκτροπαραγωγή απ' τις διάφορες πηγές στο 1ο 5μηνο 2016. 
Ξεκινώντας από τη βάση, με μπλε χρώμα είναι τα υδροηλεκτρικά, με πράσινο η βιομάζα, με κόκκινο τα πυρηνικά, με καφέ ο λιγνίτης, με μαύρο ο λιθάνθρακας, με πορτοκαλί το φυσικό αέριο, με ανοιχτοπράσινο τα αιολικά, με κίτρινο τα Φ/Βικά. Τι είπαμε ηλεκτροδότησε τη Γερμανία το 2016;
Προσέξατε μήπως πόσο πιο σημαντικός είναι ο λιθάνθρακας σε σχέση με το φυσικό αέριο στη Γερμανία; Η τιμή του λιθάνθρακα το 2015 είχε "πατώσει", με αποτέλεσμα να γίνεται με λιθάνθρακα κι όχι με φυσικό αέριο η κάλυψη των αναγκών σε "μεταβλητό" φορτίο, αυτό που κάποιοι το αποκαλούν "ευελιξία".Κι αφού στο 10μηνο η Γερμανία έχει κάψει στο φουλ λιγνίτη και λιθάνθρακα, μαντέψτε πόσες εκπομπές CO2 θα έχει και το 2016 η Γερμανία.
Κι όταν στο 10μηνο 2016 η Γερμανία εξακολουθεί να καίει στο φουλ λιγνίτη και λιθάνθρακα, έρχονται κάποιοι "Έλληνες πατριώτες" και, μια που δεν τα κατάφεραν να σαμποτάρουν τη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, τώρα σκούζουν να μη γίνει η 2η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης. Αλλά δεν τους ακούσατε ποτέ και μάλλον δεν πρόκειται ούτε και στο μέλλον να τους ακούσετε να καταφέρονται ενάντια στις εκπομπές CO2 της Γερμανίας. Τυχαίο; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το ρόλο του καθενός στη χρεοκοπημένη χώρα. 


Πάμε και στο 4ο διάγραμμα, που δείχνει την ανά μήνα ηλεκτροπαραγωγή απ' τις διάφορες πηγές στο 2ο 5μηνο 2016.
Αν εξαιρέσει κανείς την ηλεκτροπαραγωγή των Φ/Βικών, που φυσιολογικά αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμα και στη Γερμανία, η εικόνα δεν διαφοροποιείται στο σύνολο του 10μήνου 2016:
ο ρόλος του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας παραμένει αναντικατάστατος,

                                ο ρόλος του λιγνίτη στην ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Γερμανίας                                                                  παραμένει επίσης αναντικατάστατος,
όσο και να σκούζουν οι διάφοροι Πράσινοι και "πρασινίζοντες".
Η Energiewende ξεκίνησε με την προοπτική να κλείσουν τα πυρηνικά της Γερμανίας. Αφαιρέστε λοιπόν απ' τα διαγράμματα την κόκκινη λωρίδα: τι θα μείνει να ηλεκτροδοτεί τη Γερμανία;
Όσοι νομίζουν πως μπορούν να υποκαταστήσουν σήμερα και στο κοντινό μέλλον την ενέργεια "βάσης", που προσφέρουν τα "συμβατικά" εργοστάσια, με την εντελώς τυχαία ενέργεια των αιολικών και την ανύπαρκτη τα βράδια ενέργεια των Φ/Βικών είναι απλώς είτε αδαείς είτε ανόητοι.
Η καμπύλη λειτουργίας των εντελώς αναξιόπιστων αιολικών, ακόμα και των υπεράκτιων στη ρηχή Βόρεια Θάλασσα, δεν προσαρμόζεται με τίποτα στην καμπύλη ζήτησης φορτίου, απαιτείται προηγουμένως μετασχηματισμός της αιολικά παραγόμενης ενέργειας σε άλλη μορφή, προκειμένου να καταστεί αξιοποιήσιμη. Μόνο που αυτός ο μετασχηματισμός με τις σημερινές τεχνολογίες παραμένει εξαιρετικά ακριβός, μια οικονομία βασισμένη σε ακριβή ηλεκτροπαραγωγή παύει να είναι ανταγωνιστική, ακόμα κι αν είναι η Γερμανική.

Γι' αυτό λοιπόν τόσο ο Σκουρλέτης όσο κι οι σύμβουλοί του ας βάλουν καλά ένα πράγμα στο μυαλό τους:

               "για τη χώρα μας ένα ποσοστό παραγωγής ΗΕ από λιγνίτη είναι, για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες, απόλυτα αναγκαίο, και η συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί στους όρους ανάπτυξης                                               και  εκμετάλλευσης του λιγνιτικού μας δυναμικού." 

Και μην ακούσω κανένα "πού θα βρεθούν τα λεφτά;" Λεφτά φυσικά και υπάρχουν, ένα δισεκατομμύριο ευρώ πληρώνουν κάθε χρόνο οι πολίτες της χρεοκοπημένης χώρας για "το τέρας του ΕΤΜΕΑΡ". Μια καθαρή αναδιανομή πλούτου απ' τις τσέπες των πολλών προς τους "εθνικούς εργολάβους" και τις "πράσινες θέσεις εργασίας" των δανειστών. Με το "αριστερό" πρόσημο του Σκουρλέτη πλέον ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου