Από το greeklignite.blogspot.gr
Το Ελ Ιέρο το ξέρετε. Είναι το Ισπανικό νησί στο σύμπλεγμα των Καναρίων, που είχε ηλεκτρισμό με 100% πετρέλαιο και θέλησε να έχει ηλεκτρισμό με 100% ΑΠΕ, βάζοντας αιολικά και αντλησιοταμίευση. Ξοδεύοντας πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων της ΕΕ κατέληξε να έχει ηλεκτρισμό με 69% πετρέλαιο. Σούπερ αποτυχία, που δείχνει τα αδιέξοδα της βασισμένης σε αιολικά "ανάπτυξης". Δικαιολογίες ασφαλώς μπορούν να βρεθούν πολλές, αλλά, βασικά, δεν φυσάει, ρε παιδιά, δε φυσάει! Ρωτήστε και την Ιφιγένεια να σας το πει! Κι όσο ακριβό και να κάνουν το δικαίωμα εκπομπής CO2, για να κλείσουν επιτέλους το εντελώς ενοχλητικό κάρβουνο και να ικανοποιηθούν οι απανταχού ΕΛΕΤΑΕΝ, πάλι δεν πρόκειται να φυσήξει!
Αφού λοιπόν δεν..
φυσάει, στη δική μας μικροσκοπική και πανέμορφη Τήλο, που θέλουν να την κάνουν κι αυτή "πράσινο" νησί, το είδαν αλλιώς και δεν βάζουν αιολικά με αντλησιοταμίευση, αλλά συνδυασμό αιολικά + Φ/Β + μπαταρίες + διασύνδεση με το δίκτυο Νισύρου - Κω. Το έργο TILOS γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon, που αφορά και άλλα τρία νησιά, το Γερμανικό Pellworm στη Βόρεια Θάλασσα, τη Γαλλική Κορσική και το Ισπανικό La Graciosa, μετά και το Δανέζικο Σάμσο, τον Αη Στράτη και την Ικαρία, η ΕΕ θα γεμίσει "πράσινα" νησιά. Φυσικά προς το παρόν είμαστε στο "ΘΑ", έχουμε πολύ μέλλον ακόμα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος, το TILOS ξεκίνησε το 2015 κι έχει διάρκεια 4 χρόνια, επομένως δεν μπορεί ακόμα να κριθεί κι ως γνωστόν όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται. Ελπίζω τα κατοικημένα νησιά να μην έχουν τη "τύχη" του ακατοίκητου Άγιου Γεώργιου (Σαν Τζώρτζη). Και τα μόνα πραγματικά "πράσινα" νησιά ήταν αυτά στο χάρτη της Ελλάδας, κατά τις εκλογές του 1981 και 1985.
Όσο λοιπόν το TILOS εξελίσσεται, στην άλλη άκρη του πλανήτη, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, ένα άλλο λιλιπούτειο νησάκι, το Τάου της Αμερικάνικης Σαμόα, έγινε κι αυτό "πράσινο". Όπως βέβαια βλέπουμε στην φωτογραφία, το ηφαιστειογενές νησάκι ήταν ήδη πολύ πιο καταπράσινο πριν ασχοληθούν οι "επενδυτές" μ' αυτό, καθώς, προκειμένου να το "αναπτύξουν", ξεχέρσωσαν κάμποσα στρέμματα παρθένου δάσους, όπου ...
έστησαν 5.328 Φ/Β πάνελ, συνολικής ισχύος 1,4MW. Τα Φ/Β συνδυάστηκαν με 60 Tesla Powerpacks, που παρέχουν 6MWh αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας. Όπως αναφέρεται, οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν πλήρως με επτά ώρες ηλιοφάνειας και να παρέχουν ηλεκτρισμό για τρεις πλήρεις ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια.
Πριν αρχίσουν πολλοί να ονειρεύονται την παγκόσμια επέκταση του πρότυπου του Τάου, μια που η ακόμα και η Σουηδία πριν λίγες ημέρες πήρε μέτρα ενίσχυσης της τοποθέτησης Φ/Β, να σημειώσω πως το γεωγραφικό πλάτος του νησιού είναι μόλις 14 μοίρες, υπάρχει σχεδόν πάντα ήλιος. Κι ο πληθυσμός είναι μόλις περίπου 600 κάτοικοι, κατά τι περισσότεροι απ' τα Λιβάδια της Τήλου. Ωστόσο το έργο στο Τάου στήθηκε μέσα σ' ένα χρόνο, όταν το TILOS θα εξελίσσεται μέχρι το 2019 κι ας ελπίσουμε βέβαια πως θα τελειώσει και δεν θα καταντήσει σαν το περίφημο υβριδικό της Ικαρίας, που έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας. Αν πετύχετε κάπου τους σούπερ αιολικούς Ζερβό και Τσιπουρίδη, που είχαν στα χέρια τους τη ευθύνη και της ΔΕΗ και του υβριδικού της Ικαρίας, με όλη τη χρονική και οικονομική άνεση να το υλοποιήσουν, μπορείτε να τους ρωτήσετε σχετικά: "Τι απέγινε το υβριδικό της Ικαρίας, οέοοοο;"
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω γράψει ήδη απ' το 2013, τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά απ' τα αιολικά, αφού ο ήλιος ανατέλλει σταθερά και προγραμματισμένα κάθε μέρα (αλλά και δύει εξίσου προγραμματισμένα!). Αν κάποια μέρα ο ήλιος σταματήσει ν' ανατέλλει, η παροχή ενέργειας θα είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει, χωρίς ήλιο δεν θα υπάρχει τροφή στη γη! Και για απομονωμένα/μη διασυνδεμένα νησιά το πρότυπο που εγκαταστάθηκε στο Τάου μπορεί να δίνει λύσεις, ιδίως αν το πετρέλαιο ακριβύνει ξανά. Τώρα πλέον, που τα Φ/Β δεν είναι τα πανάκριβα κι εξεζητημένα προ 5-6 ετών συστήματα, γιατί άραγε δεν θα μπορούσαν να βάλουν Φ/Β στις στέγες τα δικά μας μη διασυνδεμένα νησιά, αυτά που δεν έχουν προοπτική να συνδεθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο τα επόμενα 20 χρόνια και να μειωθούν οι ανάγκες της χρεοκοπημένης χώρας σε εισαγωγές πετρελαίου; Μήπως ακόμα μας κυνηγούν οι "εκκρεμότητες", που τακτοποίησε η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων στο τέλος του 2014; Ή μήπως εξακολουθούν και επί κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ να ισχύουν όσα μας είχε πει προ τριετίας πολύ γλαφυρά ο καθηγητής Φώσκολος; Εσείς τι λέτε κ. Σταθάκη μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου