Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Στην Αθήνα οι Ιταλοί της SNAM για το ΔΕΣΦΑ- Το ραντεβού με το ελληνικό κλιμάκιο, και ποιά είναι τα επόμενα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΣΦΑ
Από το energypress.gr
Ταχεία πρόοδο στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ διαπιστώνουν στελέχη της SNAM, του ιταλικού διαχειριστή φυσικού αερίου που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με την ελληνική πλευρά. 

Πρώτο στη σειρά των ραντεβού των Ιταλών ήταν αυτό που έγινε χθες με το ελληνικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, ενώ σήμερα η SNAM θα επισκεφτεί εκτός απροόπτου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και μετά το Μαξίμου.

Αποτυπώνοντας το κλίμα και την ουσία της χθεσινής συνάντησης, η εικόνα που..
μεταφέρουν στο “Energypress” άνθρωποι κοντά στη διαπραγμάτευση είναι ότι τα περισσότερα από τα τεχνικά ζητήματα βρίσκονται στις λεπτομέρειες για να κλείσουν. 

“Βλέπω ότι εκτός απροόπτου, θα έχουμε συμφωνία στο ΔΕΣΦΑ, με κλειδιά την αύξηση σε λογικά επίπεδα της ταρίφας, την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς, την σύντμηση του χρόνου ανάκτησης και μια καλή μερισματική απόδοση”, λέει πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν στο “Energypress” και στελέχη της αζέρικης πλευράς, εξηγώντας ότι μπορεί η χθεσινή συνάντηση να μην έδωσε και την οριστική συμφωνία, αυτή όμως δεν απέχει πλέον πολύ, και τα τεχνικά ένα- ένα επιλύονται μετά και την προ ημερών δημοσίευση από τη ΡΑΕ του αναθεωρημένου κανονισμού τιμολόγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι η ΡΑΕ πρέπει να έχει καταλήξει στα νέα αυξημένα τέλη δικτύου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν τα έχει ακόμη ανακοινώσει.

Οσογια τα "κλειδιά" που θα ξεκλειδώσουν τη συμφωνία, όπως έγινε σαφές και από τη χθεσινή συνάντηση του ιταλικού με το ελληνικό κλιμάκιο, αφορούν :

Στην αύξηση κατά 35% του τιμολογίου χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ, αντί για 68% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και 23% που είχε εισηγηθεί στη ΡΑΕ ο ΔΕΣΦΑ. Στην ουσία, οι τρεις πλευρές επανέρχονται στο σημείο όπου βρίσκονταν τον περασμένο Μάρτιο όταν και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ και η SOCAR είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα εφαρμόζονταν οι υπέρογκες αυξήσεις, και ότι θα μπορούσε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στα επίπεδα του 35%.
Στην αύξηση της απόδοσης ή μέσου σταθμισμένου κόστους κεφαλαίων (WACC) στο 10,99% από 10,06% και τον περιορισμό της χρονικής περιόδου ανάκτησης των εσόδων περασμένων ετών, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο ως και το 2026.
Σε πιθανή αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς που δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2006-2015. Η ρύθμιση Σκουρλέτη το είχε περιορίσει δραστικά, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, λέγεται ότι πιθανώς να ενσωματωθεί και η φετινή χρονιά, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί τελικά σε περίπου 326 εκατ. ευρώ.
Σε μείωση του χρόνιου ανάκτησης του παραπάνω ποσού από τους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Η αρχική ρύθμιση μιλούσε για ανάκτηση σε 40 χρόνια, ενώ τώρα συζητείται αυτό να πέσει ακόμη και στα 20-25 χρόνια.
Σε σημαντική μερισματική απόδοση επί των κερδών στους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Ο νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρείες δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για μηδενικό μέρισμα των κερδών στους μετόχους. Η συζήτηση ωστόσο γίνεται στη βάση τα μερίσματα από τα κέρδη να είναι υψηλά.
Το νερό σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχει μπει στο αυλάκι, και άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων, δεν αποκλείουν εφόσον πάνε καλά οι συναντήσεις της εβδομάδας, να υπάρξει συμφωνία ακόμη και πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η νέα παράταση της εγγυητικής της SOCAR.

Σημειωτέον ότι η πρώτη έκδοση τιμολογίων με βάση τον νέο κανονισμό θα έχει ως έτος αναφοράς το 2015, ως έτος υπολογισμού το 2016 και θα αφορά στην περίοδο 2017-2018. Το 2018 πρόκειται να γίνει η πρώτη τακτική αναθεώρηση των τιμολογίων, με έτος αναφοράς το 2017 και θα αφορά στην περίοδο 2019-2022. Το 2022 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τακτική αναθεώρηση, με έτος αναφοράς το 2021 για την περίοδο 2023-2026, και από εκεί και έπειτα, οι αναθεωρήσεις θα γίνονται με βάση τον κανονισμό.

Πάντως, και παρ’ ότι από όλες τις πλευρές εκπέμπεται θετικό σήμα, προ ημερών ο Vitaly Baylarbayov, αντιπρόεδρος της SOCAR, είχε εμφανιστεί πιο συγκρατημένος. Μιλώντας στο πρακτορείο Euractiv, ναι μεν έδωσε το στίγμα της προσέγγισης της αζέρικης πλευράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "δεν μπορούμε και να εγγυηθούμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, μπορούμε όμως να ελπίζουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου