Από το imerisia.gr
Oι Αζέροι δεν αποχωρούν από το deal του ΔΕΣΦΑ και είναι αποφασισμένοι να πιέσουν για χαμηλότερο τίμημα ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα εν όψει της μείωσης των εσόδων του Διαχειριστή που επιφέρει η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση Σκουρλέτη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Socar Rovnag Abdullayev.
«Η ελληνική πλευρά έκανε ορισμένα βήματα που παραβιάζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού.... Γι' αυτό τον λόγο το τίμημα του ΔΕΣΦΑ πρέπει τώρα να μειωθεί στο μισό της αρχικής του αξίας», δήλωσε σε δημοσιοργάφους ο κ. Abdullayev, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. «Η Socar δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συμφωνία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Socar περιμένει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας αερίου του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ακόμα ότι ..
η ιταλική Snam εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 66%.
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας δεν υπήρξαν χθες σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Abdullayev, πέραν του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παραβιάσει τους όρους του διαγωνισμού. Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, non paper του υπουργείου κατηγορούσε στους Αζέρους ότι επιδιώκουν την αλλαγή των όρων, επιζητώντας να τους δοθεί το σύνολο των διαθεσίμων της εταιρείας, με ταυτόχρονη παραίτηση του Δημοσίου από το δικό του μερίδιο.
Η αντιδικία μεταξύ του υπουργείου και της Socar, που έχει κοντέψει να τινάξει στον αέρα τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ξεκινήσε με την ψήφιση μίας νομοθετικής ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού ορισμένων εσόδων που έπρεπε να ανακτήσει ο Διαχειριστής από προηγούμενες χρήσεις. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επερχόμενης αύξησης στα τέλη δικτύου από 68% - που θα ήταν χωρίς την τροποποίηση της μεθοδολογίας- σε περίπου 35% με το νέα σχήμα.
'Ομως, όταν η Socar κατέθετε την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπολόγιζε την απόδοση της εταιρείας, με βάση την παλαιά μεθοδολογία.
Από τον Ιούλιο, που ψηφίστηκε η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, οι Αζέροι είχαν αφήσει να διαφανεί η δυσαρέσκειά τους με πολλούς τρόπους, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί κλίμα επικείμενης αποχώρησης, αλλά μόλις χθες προχώρησαν σε επίσημες δηλώσεις για το τι ακριβώς προτίθενται να πράξουν.
Προλειαίνοντας το έδαφος, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσης και την ενδιαφέρει η ταχεία ολοκλήρωσή της. «Η αξία της εταιρείας έχει μειωθεί, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και γι' αυτό αναμένουμε από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό που συνέβη (σ.σ. με τη ρύθμιση) είναι μία πράξη άνευ προηγουμένου και ότι η Socar δεν έχει τύχει τέτοιας αντιμετώπισης σε όποια χώρα του κόσμου και αν δραστηριοποιείται.
Της Μανταλένας Πίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου