Από το energypress.gr
Μέσα στον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει σχετικά με το αν θα δοθεί η δυνατότητα στα Ιρανικά κεφάλαια που βρίσκονται στην Ευρώπη να αποκτήσουν διατραπεζική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη στη χώρα μας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Valiollah Seif, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και θα δει σήμερα το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, από τον οποίο προσδοκά στήριξη ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ.
Η συνάντηση που είχε χθες ο Ιρανός τραπεζίτης με τον Υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, παρουσιάστηκαν κατά..
τη συνάντηση πλευρές της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών που έχουν δρομολογηθεί μετά από σχετική «κρούση» της Ιρανικής πλευράς.
Όπως έχει αποκαλύψει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το energypress, μετά τη αρχική πρόταση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, οι Ιρανοί έχουν βολιδοσκοπήσει τους επιτελείς του Ελληνικού Ομίλου για ένα ακόμα πιο φιλόδοξο και αναβαθμισμένο σχέδιο, δηλαδή για την από κοινού κατασκευή νέου διυλιστηρίου στη χώρα μας (ή επέκταση εκείνου της Θεσσαλονίκης), το οποίο θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις ανάγκες εξαγωγών της Ιρανικής πετρελαϊκής παραγωγής.
Όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, είναι γνωστό ότι το Ιράν είναι πλέον σε θέση να παραδώσει ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG) και αναζητεί προς τούτο διόδους και πελάτες. Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρεται και για την παροχή αερίου στον τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο να εξετάσει και τη μετοχική του συμμετοχή στο σχήμα που θα κατασκευάσει και εκμεταλλευθεί τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
Ωστόσο τα project αυτά θα παραμείνουν σχέδια επί χάρτου για όσο καιρό θα παραμένουν κλειστές για την Τεχεράνη οι στρόφιγγες των ευρωπαϊκών τραπεζών. Από τον Ιανουάριο όποτε και η Δύση ήρε το εμπάρκο για τις περσικές εξαγωγές αργού έως και σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαικών τραπεζών συνεχίζει να κρατά κλειστές τις πόρτες όταν πρόκειται για χρηματοδότηση ιρανικών επιχειρήσεων.
Διατραπεζική σύνδεση οι Ιρανοί δεν έχουν με κανένα πιστωτικό ίδρυμα στην Ευρώπη, παρά μόνο με τρεις μικρής εμβέλειας τράπεζες- δύο ιταλικές και μια γερμανική- γι' αυτό και ψάχνουν εναγωνίως για χρηματοπιστωτικό σύνδεσμο σε χώρες με τις οποίες διατηρούσαν παραδοσιακές σχέσεις συνεργασίας όπως η Ελλάδα.
Όσο για την αιτία που οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις στρόφιγγες στα ιρανικά κεφάλαια σχετίζονται με την παρουσία που πολλές εξ αυτών έχουν στις ΗΠΑ, όπως και με τις αμερικανικές εκλογές. Αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται πιο χαλαρό, εντούτοις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά ακόμη πολύ σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν. Εννέα μήνες μετά την άρση του εμπάργκο, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης παραμένουν, και μάλιστα στη σχετική συμφωνία που είχε υπογράψει τότε η Ουάσινγκτον υπάρχει ρητός όρος ότι τράπεζες που έχουν έδρα τις ΗΠΑ και πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν, υπόκεινται σε πρόστιμα. Παρόμοιας λογικής είναι και ο όρος ότι για να έχει μια επιχείρηση στις ΗΠΑ συναλλαγές με ιρανική, η πρώτη δεν θα πρέπει να απασχολεί σε ανώτερες θέσεις, στελέχη με αμερικανικά διαβατήρια. Μ' άλλα λόγια, οι απαγορεύσεις αυτές "πιάνουν" τη συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και των τραπεζών που έχουν παρουσία στις ΗΠΑ.
Ακόμη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν με σκεπτικισμό τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων οι οποίες αγοράζουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν, σε ποσοστό άνω του 15%-20% των αναγκών τους. Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν να αποπληρώνουν την παλαιότερη οφειλή τους προς την ιρανική NIOC με αρκετές δυσκολίες, και συγκεκριμένα μέσω μιας τουρκικής τράπεζας στην Ελβετία, της BCP.
Θοδωρής Παναγούλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου