Από το energypress.gr
Σχέδια επί χάρτου είναι και θα παραμείνουν οι συνεργασίες με ελληνικά δυιλιστήρια που αναζητά το Ιράν για όσο καιρό θα παραμένουν κλειστές για την Τεχεράνη οι στρόφιγγες των ευρωπαικών τραπεζών.
Κυβερνητικό στέλεχος που λόγω της θέσης του γνωρίζει από πρώτο χέρι το πως συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Δύση την Τεχεράνη, μεταδίδει στο energypress.gr, μια επιφυλακτική εικόνα σε σχέση με το κλίμα ενθουσιασμού που καλλιεργείται για την είσοδο του Ιράν στην ελληνική αγορά δυίλησης πετρελαικών προιόντων.
Από τον Ιανουάριο όποτε και..
η Δύση ήρε το εμπάρκο για τις περσικές εξαγωγές αργού έως και σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαικών τραπεζών συνεχίζει να κρατά κλειστές τις πόρτες όταν πρόκειται για χρηματοδότηση ιρανικών επιχειρήσεων.
Διατραπεζική σύνδεση οι Ιρανοί δεν έχουν με κανένα πιστωτικό ίδρυμα στην Ευρώπη, παρά μόνο με τρεις μικρής εμβέλειας τράπεζες- δύο ιταλικές και μια γερμανική- γι' αυτό και ψάχνουν εναγωνίως για χρηματοπιστωτικό σύνδεσμο σε χώρες με τις οποίες διατηρούσαν παραδοσιακές σχέσεις συνεργασίας όπως η Ελλάδα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επισκέπτεται στις 29-30 Σεπτεμβρίου την Αθήνα ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Valiollah Seif, προκειμένου να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση εντάσσεται στην προσπάθεια της Τεχεράνης να ξεπεράσει τις δυσκολίες στις τραπεζικές συναλλαγές που αντιμετωπίζει διεθνώς.
Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η δυνατότητα διατραπεζικής σύνδεσης με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, θέμα στα οποίο όμως η ΤτΕ δεν φαίνεται να είναι θετικά διακείμενη. Και αυτό καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη, κλίμα που είναι κυρίαρχο μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.
Υπό αυτό το πρίσμα, και για όσο η Τεχεράνη δεν θα βρίσκει τραπεζικά "ανοίγματα", θα παραμένουν ευσεβείς πόθοι τα σενάρια είτε για ιρανικές επενδύσεις στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, είτε για χρηματοδότηση ενός νέου διυλιστηρίου στη Θράκη, προκειμένου από εκεί να εξάγουν αργό στη ΝΑ Ευρώπη.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στη κυβέρνηση παρ’ ότι θα ήθελαν η Ελλάδα να γίνει πύλη για τα ιρανικά κεφάλαια, κρατούν μικρό καλάθι ως προς τις σκέψεις που έχει εκφράσει η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας NIOC προς τα ΕΛΠΕ. Ακριβώς τα παραπάνω εμπόδια και κατ' επέκταση το ασαφές τοπίο, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η αιτία που στο πρόσφατο ταξίδι ομάδας των ΕΛΠΕ στη Τεχεράνη συμμετείχαν μόνο χαμηλόβαθμα στελέχη, και όχι η ηγεσία της ελληνικής εισηγμένης.
Βέτο από ΗΠΑ και κυρώσεις
Οσο για την αιτία που οι ευρωπαικές τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις στρόφιγγες στα ιρανικά κεφάλαια σχετίζονται με την παρουσία που πολλές εξ αυτών έχουν στις ΗΠΑ, όπως και με τις αμερικανικές εκλογές. Αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται πιο χαλαρό, εντούτοις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά ακόμη πολύ σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν. Εννέα μήνες μετά την άρση του εμπάργκο, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης παραμένουν, και μάλιστα στη σχετική συμφωνία που είχε υπογράψει τότε η Ουάσινγκτον υπάρχει ρητός όρος ότι τράπεζες που έχουν έδρα τις ΗΠΑ και πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν, υπόκεινται σε πρόστιμα. Παρόμοιας λογικής είναι και ο όρος ότι για να έχει μια επιχείρηση στις ΗΠΑ συναλλαγές με ιρανική, η πρώτη δεν θα πρέπει να απασχολεί σε ανώτερες θέσεις, στελέχη με αμερικανικά διαβατήρια. Μ' άλλα λόγια, οι απαγορεύσεις αυτές "πιάνουν" τη συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και των τραπεζών που έχουν παρουσία στις ΗΠΑ.
Ανασταλτικά λειτουργούν και οι επερχόμενες εκλογές, πόσο μάλλον όταν η Χίλαρι Κλίντον, (σε αντιδιαστολή με τον Μπάρακ Ομπάμα) έχει δημόσια δηλώσει ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιρανοί επιθυμούν όπως λέγεται να εκλεγεί ο Τράμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος και θεωρείται ότι τηρεί ουδέτερη στάση, μην έχοντας πάρει θέση στο θέμα των κυρώσεων.
Ακόμη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν με σκεπτικισμό τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων οι οποίες αγοράζουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν, σε ποσοστό άνω του 15%-20% των αναγκών τους. Ούτε επίσης είναι τυχαίο ότι τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν να αποπληρώνουν την παλαιότερη οφειλή τους προς την ιρανική NIOC με αρκετές δυσκολίες, και συγκεκριμένα μέσω μιας τουρκικής τράπεζας στην Ελβετία, της BCP.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου