Από το energia.gr
Η Κίνα, κύριος ρυπαντής του πλανήτη, ανακοίνωσε ότι θα επικυρώσει την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που είχε υπογραφεί στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, θα ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση Κίνας-ΗΠΑ.
Η συμφωνία του Παρισιού, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, υπογράφηκε επισήμως από 175 χώρες τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, όμως κάθε χώρα οφείλει στη συνέχεια να επικυρώσει το κείμενο σύμφωνα με τις δικές της διαδικασίες.
Τουλάχιστον ..
55 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ από το 2020.
Στο στάδιο αυτό, μόνο 23 χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία: κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία είναι τα πιο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα των εκπομπών.
Η Ουάσινγκτον πρόκειται να ακολουθήσει το Πεκίνο: ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται θα μεταβεί στην Χανγκτζόου για τη Σύνοδο των G20, στο περιθώριο της οποίας ενδέχεται να ανακοινώσει, μαζί με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την επικύρωση της συμφωνίας.
Οι δύο κύριες οικονομίες του πλανήτη είναι μαζί υπεύθυνες για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να παράγει το 70% του ηλεκτρικού της από άνθρακα, παράγει περίπου το 24% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε στη Σύνοδο του Ρίο το 1992, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στο Παρίσι να βάλει ένα επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα -έναν στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση.
Η Συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου, και να «προσπαθήσουν να την περιορίσουν» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.
Ήδη, ο πλανήτης είναι περίπου 1,0 βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Επίσης:
- Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό.
- Στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μηδενικών καθαρών εκπομπών.
- Όλες οι χώρες θα εγγραφούν σε κοινό σύστημα αναφοράς, παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των εκπομπών
- Από το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν βοήθεια 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με την υπόσχεση ότι το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.
- Δεν υπάρχει πάντως πρόβλεψη για οικονομική αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου