Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέχιση της Υπερπροσφοράς Αργού στην Παγκόσμια Αγορά «Βλέπει» η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και το 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energia.gr
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει ότι η υπερπροσφορά αργού στην παγκόσμια αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2017, σύμφωνα με έκθεσή της σχετικά με τη νομισματική πολιτική που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

«Οι εκτιμήσεις του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια αγορά αργού δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, το πλεόνασμα του εφοδιασμού με πετρέλαιο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2017. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, η Τράπεζα της Ρωσίας έχει διατηρήσει τις προβλέψεις για την τιμή στο βασικό σενάριο αργού πετρελαίου από τα Ουράλια μέχρι το τέλος του 2016 στο επίπεδο των 40 δολ. το βαρέλι», αναφέρει η έκθεση.

Μια πιθανή απόφαση να..
παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην ισορροπία ζήτησης και προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ή στις τιμές του αργού, αναφέρει η έκθεση.

«Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και ορισμένων μεγάλων εξαγωγέων εκτός του οργανισμού είναι απίθανο να έχουν μόνιμη επίδραση στις συνθήκες της αγοράς. Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν τα μέρη συμφωνήσουν στην άμεση μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι πολύ απίθανο Μια πιο πιθανή λύση είναι η ρύθμιση της παραγωγής και των εξαγωγών στα επίπεδα κοντά στα σημερινά, που όμως δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί σε περίπου 40 δολ. το βαρέλι το 2016 και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο την περίοδο 2017-2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Νωρίτερα, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν κοινή δήλωση με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς αργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20. Οι Υπουργοί αναγνώρισαν τη σημασία της συνέχισης του εν εξελίξει διαλόγου για τις τρέχουσες εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και υπογράμμισαν την κοινή τους επιθυμία να επεκτείνουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις τους στον τομέα της ενέργειας.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πρόκειται να συζητήσουν το πιθανό πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου για 3 ή 6 μήνες, ίσως και περισσότερο.

Το 15ο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας (IEF15) θα πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο 26-28, 2016. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, χώρες εξαγωγείς πετρελαίου πιθανόν να συζητήσουν, στο περιθώριο του φόρουμ, πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου. Η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και το Κουβέιτ ήταν οι εμπνευστές της συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου