Από το energypress.gr
Τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι τιμές των -άλλων, πλην του πετρελαίου- εμπορευμάτων άρχισαν να σημειώνουν ραγδαία πτώση, τα ανώτερη στελέχη των πετρελαϊκών κολοσσών κοίταζαν προς την πλευρά των συναδέλφων τους στις εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών μάλλον με αλαζονία. Οι εταιρείες τους είχαν ισχυρούς ισολογισμούς με υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές και χωρίς πολύ μεγάλη μόχλευση. Τώρα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τα χρέη των oil majors έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ συνολικά από το 2008 έχουν ανέβει πάνω κατά 1000%!
Όπως αναφέρεται..
σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, με τις τιμές του αργού στα 40-50 δολάρια/βαρέλι, εταιρείες όπως οι Exxon Mobil, Royal Dutch Shell και οι άλλες μεγάλες του κλάδου έχουν δει τα χρέη τους να διπλασιάζονται (σε σύγκριση με το 2014 όταν άρχισε η μεγάλη πτώση των τιμών) στα 138 δισ. δολάρια συνολικά, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες και να «ψαλιδίσουν» περαιτέρω τα μερίσματα.
Ακόμα χειρότερα, τα χρέη είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
«Σε ότι αφορά το χρέος, ίσως πάει πάνω πριν πάει κάτω», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Shell, Σίμον Χένρι. «Και ο κύριος λόγος γι΄αυτό είναι η τιμή του πετρελαίου» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον Χάρολντ Σκιπ, ανώτατο στέλεχος της γνωστής εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie, η βασική ανησυχία είναι ότι μέχρι τώρα οι εταιρείες του κλάδου έχουν αποτύχει να συγκρατήσουν την αύξηση του χρέους. Σε περίπτωση που οι τιμές του αργού δεν ανακάμψουν ή οι εταιρείες δεν προχωρήσουν σε πωλήσεις assets, τότε πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια μερίσματα.
Το πρόβλημα για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και όχι μόνο είναι απλό: ξοδεύουν πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά που κερδίζουν. Όπως εκτιμά ο Νμτίτρι Μαριτσένκο της Fitch Ratings, με βάση την εικόνα που προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου είναι πολύ πιθανό να καταγράψουν στο σύνολο της φετινής χρήσης πολύ υψηλές αρνητικές ταμειακές ροές, με άλλα λόγια θα συνεχίσουν να «καίνε» ρευστότητα.
Πριν από τα μέσα του 2014, τα καθαρά χρέη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών ήταν περίπου 71 δισ. δολάρια, έναντι μόλιες 13 δισ. δολάρια στα μέσα του 2008, όταν το αργό είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό κοντά στα 150 δολάρια/βαρέλι.
Τώρα, τα επίπεδα του χρέους αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 11,5% έναντι 5,1% την περίοδο 2009-2014, σύμφωνα με τους αναλυτές της Energy Aspects.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου