Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Εκατό δισ. δολάρια έχουν «παρκάρει» τα funds για εξαγορές στον πετρελαϊκό τομέα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energypress.gr
Από τα μέσα του 2014, όταν ξεκίνησε η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, οι εταιρείες εξαγορών και τα επενδυτικά ταμεία που στοχεύουν σε υπερχρεωμένες εταιρείες έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσουν ενεργειακά assets σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις από αυτά τα επενδυτικά ταμεία είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς οι εταιρείες του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ακόμα, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, τη στήριξη των τραπεζών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν.

Μεγάλα επενδυτικά funds όπως τα Blackstone Group LP, Apollo Global Management LLC και WL Ross & Co. έχουν αρχίσει να εξαγοράζουν assets σε χαμηλές τιμές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως προκύπτει απ΄όσα λένε επενδυτές, τραπεζίτες και αναλυτές, ότι ..
οι εταιρείες private equity firms αυξάνουν τις επενδύσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς, από αναξιοποίητα πεδία εξόρυξης αργού και φυσικού αερίου έως προβληματικά δάνεια.

«Έχουμε μπει πολύ επιθετικά στην αγορά» δηλώνει στο Bloomberg στέλεχος της ομώνυμης εταιρείας του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουίλμπουρ Ρος. «Θα δείτε περισσότερα deals στο δεύτερο εξάμηνο» προσθέτει. 

Οι συμφωνίες αυξάνονται σταδιακά για μία σειρά από λόγους. Οι τιμές του αργού δεν είναι πλέον σε ελεύθερη πτώση, αλλά στα 40 δολάρια/βαρέλι είναι αρκετά χαμηλότερα από τα 60 ή τα 80 δολάρια που χρειάζονται πολλές εταιρείες εξόρυξης ώστε να έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς. Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στους πιο αδύναμους και με τη διαθέσιμη ρευστότητα να μειώνεται και να οδηγεί πολλές εταιρείες στη χρεοκοπία, είναι φυσιολογικό να αυξάνονται οι πωλήσεις assets ώστε να βρεθούν μετρητά.

Προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους σε ομόλογα ή προβληματικά δάνεια, με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο αξιόλογων εταιρειών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου