Από το kathimerini.gr
Τη στιγμή που η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ παραπαίει, η Socar στέλνει μήνυμα στήριξης των επενδύσεών της στην Τουρκία. Η εταιρεία υπόσχεται τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει στη Σμύρνη τον μεγαλύτερο λιμένα της χώρας με θέα στο Αιγαίο, ενώ το 2018 σκοπεύει να λειτουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια διύλισης πετρελαίου στην Τουρκία.
Πάντως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι αναμένει η διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ να ολοκληρωθεί χωρίς άλλα εμπόδια στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία με τη Socar και την ιταλική SNAM πάνω στα τέλη χρήσης του δικτύου που ελέγχει ο ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ..
τροπολογία που έφερε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μεταβάλλει τα τέλη χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, δυναμιτίζοντας τη συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας. Τα νέα τέλη μειώνουν τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Ως συνέπεια, τόσο η Socar που διεκδικεί το 49%, όσο και η SNAM που διεκδικεί το 17%, να τη θεωρούν αθέτηση της αρχικής συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Socar.
Πάντως, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, σε μήνυμά του προς το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Ανατολή δήλωσε ότι η αζέρικη εταιρεία προτίθεται να εντείνει τις επενδύσεις της στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο κ. Αμντουλάγεφ, μιλώντας ως πρόεδρος της Socar Τουρκίας, μιας από τις σημαντικότερες επενδύσεις της αζέρικης Socar εκτός Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι «η Τουρκία είναι το σπίτι μας» και ότι η Socar Τουρκίας σήμερα εκπροσωπεί 40.000 τουρκικές οικογένειες. Κατέληξε δε ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Socar συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας και ότι θα εξακολουθήσει να επενδύει με μεγαλύτερη ένταση στη χώρα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Αμπνουλάγεφ, πρώτο μέλημα της Socar Τουρκίας είναι η λειτουργία του εμπορικού λιμένα που ελέγχει πλειοψηφικά στη Σμύρνη. Πρόκειται για τον λιμένα στο Petkim, που αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στόχος είναι να καταστεί ο μεγαλύτερος εμπορευματικός λιμένας της Τουρκίας στην πλευρά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, στόχος της Τουρκίας είναι ο συγκεκριμένος λιμένας ν’ αποτελέσει στη λεκάνη της Μεσογείου το αντίπαλον δέος του Πειραιά. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει η λειτουργία του λιμένα να ξεκινήσει με 1,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια στο πρώτο έτος λειτουργίας και στόχος είναι να φτάσει στα 11 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Τη διαχείριση του λιμένα έχει αναλάβει η APM Terminals (Maersk). Δεύτερος στόχος της Socar στην Τουρκία είναι το 2018 να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο διύλισης πετρελαίου. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο της Star Rafineri, που συνιστά επίσης εταιρεία του ομίλου Socar Τουρκίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια διύλισης που ολοκληρώνονται στην παρούσα περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου