Από το gsee.gr
Οι Έλληνες εργαζόμενοι προετοιμάζονται για περισσότερες επιθέσεις στα θεμελιώδη δικαιώματά τους καθώς η «Τρόϊκα» – ΔΝΤ/ΕΕ/Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν προτροπής του ΔΝΤ, ετοιμάζεται να επιβάλει ένα νέο γύρο περικοπών στον κατώτατο μισθό αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τη νομοθεσία που προστατεύει τους εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση και διαβρώνοντας περαιτέρω τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αφού αυτές είναι οι διαθέσεις των πιστωτών πριν από την αξιολόγηση του Φθινοπώρου του «προγράμματος προσαρμογής» της Ελλάδας.
Η τριτοβάθμια κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση της Ελλάδας, ΓΣΕΕ, πληροφορήθηκε πως μια οδηγία 21 σελίδων που έχει σταλεί σε Έλληνες αξιωματούχους, περιέχει μέτρα για μείωση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 30% για τους ειδικευμένους και έμπειρους εργαζόμενους από το 2017.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την ..
αύξηση των απαιτούμενων πλειοψηφιών στη λήψη αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, νέες διατάξεις για την ανταπεργία εργοδοτών- λοκ-άουτ μολονότι οι Ελληνικές εργοδοτικές οργανώσεις δεν επεδίωξαν τη λήψη αυτού του μέτρου, παρέμβαση στον τρόπο είσπραξης των συνδρομών μελών από τα συνδικάτα και αλλαγή των κανόνων που διέπουν τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Στις 19 Ιουλίου επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των 3 εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας σε συνέχεια της συμφωνίας του 2014 που υπεγράφη μεταξύ τους στη Γενεύη με τη στήριξη του ILO. Στη συμφωνία της Γενεύης οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν ένα «σταθερό και απρόσκοπτο σύστημα απόδοσης των εισφορών των εργαζόμενων», προσδιόρισαν βασικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών και περιέλαβαν τη δέσμευση τους για κοινωνικό διάλογο σε θέματα που πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.
Η Γενική Γραμματέας της ΔΣΣ, Σάραν Μπάροου, είπε: » τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί ήδη στους Έλληνες εργαζόμενους ήταν ένα «φιάσκο» όσον αφορά την οικονομική τους διάσταση, οδηγώντας στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες με το ποσοστό της ανεργίας στο 24%.
Η συνταγή έχει ήδη αποτύχει, εντούτοις το ΔΝΤ φαίνεται να πιστεύει πως η χορήγηση μεγαλύτερης δόσης τοξικού φαρμάκου θα επαναφέρει κατά κάποιο τρόπο την οικονομία σε υγιή επίπεδα. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ για διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τα συνδικάτα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Απλά φαίνεται διατεθειμένο να επιφέρει περισσότερη καταστροφική απορρύθμιση που θα οδηγήσει την εσωτερική ζήτηση σε μεγαλύτερη υποχώρηση ενώ δεν βοηθά καθόλου την Ελλάδα να χαράξει μια πορεία προς τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Αντί να υπαγορεύει μια αλλαγή που βασίζεται σε μια ξεπερασμένη οικονομική σκέψη, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση, τα συνδικάτα και τους εργοδότες με στόχο να χαράξουν μια θετική πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου